Składniki:
- Polędwica wołowa(lub ligawa)
- Boczek wędzony
- sól i pieprz
Składniki na sos:
- Żurawina
- Masło
- sól i pieprz
- Czerwone wino
- cebula czerwona
- cukier
- woda
Składniki na chrust:
Boczek kroimy w długie plastry, polędwicę kroimy na grubsze steki, doprawiamy solą i pieprzem. Mięso owijamy dookoła boczkiem i smażymy z obu stron ok 3 minuty, po czym przekładamy na ok 5-10 minut do rozgrzanego piekarnika 180stopni.(długość pieczenia zależy od tego jaki rodzaj wysmażenia lubimy)
Sos:
Na patelni na maśle podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, następnie dodajemy żurawinę podsmażamy chwilkę i zalewamy całość czerwonym winem. Dusimy do momentu aż alkohol odparuje a wino się zredukuje, dolewamy wodę, ocet balsamiczny i odrobinę cukru. Gotujemy do czasu aż sos zgęstnieje doprawiamy do smaku i na koniec blendujemy na gładki sos.
Chrust:
Ziemniaku obieramy, myjemy i kroimy na bardzo cienkie słupki. Pokrojone ziemniaki moczymy przez ok 30 minut w wodzie z cukrem po czym odsączamy i smażymy w głębokim oleju. Po usmażeniu odsączamy na papierowym ręczniku i solimy.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz