Witam, chciałam Wam przedstawić letni przepis, gdy upał za oknem a nam się nie chce stać przy piekarniku. Przepis Gordona Ramsay,a.
Składniki na sernik:
- 200 ml tłustej śmietany, lekko ubitej
- 250 g ciasteczek Hob Nobs( lub innych owsianych)
- 75 g masła
- 2 łyżki płynnego miodu
- 100 g twarożku
- 100 g śmietany kremówki
- 3-4 łyżki stołowe cukru pudru
- skórka otarta z 1 limetki
- 2 łyżki soku z limetki
Składniki na kompot:
- 400 g młodego różowego rabarbaru
- 50 g masła
- 100 g miałkiego cukru
- 1 laska wanilii
- gałązki świeżej mięty do dekoracji
Przygotowanie:
W pierwszej kolejności przygotuj kompot. Umyj rabarbar, osusz i pokrój końcówki łodyg. Pokrój na kawałki długości 4 cm.
Na patelni z grubym dnem rozgrzej masło. Gdy będzie gorące, szybko wrzuć kawałki rabarbaru i mieszaj, potrząsając patelnią. Wmieszaj cukier i smaż ok. 5 min na niedużym ogniu, aż rabarbar zmięknie, ale zachowa swój kształt.
Wyskrob nasiona z laski wanilii i wymieszaj je ze śmietaną.Odstaw.Pustą laskę wanilii dodaj do kompotu. Odstaw go, by ostygł i nabrał waniliowego aromatu. Schłodź.
Ciasteczka pokrusz w robocie kuchennym lub włóż je do plastikowej torby, zabezpiecz otwór i rozgnieć wałkiem. Nie uderzaj jednak zbyt mocno, by torba nie pękła.
Rozpuść w rondlu masło oraz miód, wrzuć pokruszone ciastka i dokładnie wymieszaj. Przełóż masę do tortownicy o średnicy 21-23 cm. Spodem łyżki rozprowadź masę, by dokładnie wypełniła naczynie. Schładzaj, aż się zestali.
Zmiksuj na kremową masę twarożek, śmietankę oraz cukier razem z otartą skórką i sokiem z limetki. Przełóż do miski. Ubij śmietankę z dodatkiem wanilii na sztywną masę, tak by na jej powierzchni po wyjęciu mieszadła tworzyły się miękkie "szczyty". Wmieszaj stopniowo śmietanę do masy z twarożkiem i nałóż na przygotowana bazę z ciasteczek. Schłodź, by całość się zestaliła.
Tuż przed podaniem polej wierzch sernika kompotem, łyżka po łyżce, wyławiając z niego laskę wanilii. Innym rozwiązaniem jest polanie kompotem każdego talerzyka z porcjami sernika i udekorowanie liśćmi mięty.
Idealnym dodatkiem do lekko kwaskowatego deseru jest słodkie wino w moim przypadku było Monte Santi.
Na patelni z grubym dnem rozgrzej masło. Gdy będzie gorące, szybko wrzuć kawałki rabarbaru i mieszaj, potrząsając patelnią. Wmieszaj cukier i smaż ok. 5 min na niedużym ogniu, aż rabarbar zmięknie, ale zachowa swój kształt.
Wyskrob nasiona z laski wanilii i wymieszaj je ze śmietaną.Odstaw.Pustą laskę wanilii dodaj do kompotu. Odstaw go, by ostygł i nabrał waniliowego aromatu. Schłodź.
Ciasteczka pokrusz w robocie kuchennym lub włóż je do plastikowej torby, zabezpiecz otwór i rozgnieć wałkiem. Nie uderzaj jednak zbyt mocno, by torba nie pękła.
Rozpuść w rondlu masło oraz miód, wrzuć pokruszone ciastka i dokładnie wymieszaj. Przełóż masę do tortownicy o średnicy 21-23 cm. Spodem łyżki rozprowadź masę, by dokładnie wypełniła naczynie. Schładzaj, aż się zestali.
Zmiksuj na kremową masę twarożek, śmietankę oraz cukier razem z otartą skórką i sokiem z limetki. Przełóż do miski. Ubij śmietankę z dodatkiem wanilii na sztywną masę, tak by na jej powierzchni po wyjęciu mieszadła tworzyły się miękkie "szczyty". Wmieszaj stopniowo śmietanę do masy z twarożkiem i nałóż na przygotowana bazę z ciasteczek. Schłodź, by całość się zestaliła.
Tuż przed podaniem polej wierzch sernika kompotem, łyżka po łyżce, wyławiając z niego laskę wanilii. Innym rozwiązaniem jest polanie kompotem każdego talerzyka z porcjami sernika i udekorowanie liśćmi mięty.
Idealnym dodatkiem do lekko kwaskowatego deseru jest słodkie wino w moim przypadku było Monte Santi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz