ceneo

Ekspresy do kawy_kreacje_świąteczne - sprawdź opinie

kam

niedziela, 14 stycznia 2018

240. Puree ziemniaczane

Niby nic a jednak nie każdy wie jak dobrze zrobić pure z ziemniaków. Dobre pure idealnie komponuje się z sosem pieczeniowym jak również może posłużyć jako baza dla innych dodatków.


Składniki:

  • ziemniaki ok 0.5 kg
  • sól, pieprz
  • mleko ok 1/2 szklanki
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, po czym odlewamy wodę.
Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę do ziemniaków(jeżeli nie mamy praski można je zmiażdżyć tłuczkiem do ziemniaków), stopniowo dodajemy mleko, sól i pieprz do smaku, całość dokładnie mieszamy na gładką masę podgrzewając cały czas na małym ogniu. Jeżeli pure wyjdzie zbyt "mokre" podgrzewamy cały czas mieszając do czasu aż mleko odparuje i całość stanie się gęstsza.
 Smacznego!

w innym przepisie znajdziecie również przepis na pure borowikowe-ziemniaczane.!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

260. Lekki tort czekoladowy z orzechami i owocami

 Witam, po bardzo długiej nieobecności przychodzę do Was z bardzo pysznym przepisem na bardzo lekki tort bezowy z bakaliami. Przyznam się, ż...