ceneo

Ekspresy do kawy_kreacje_świąteczne - sprawdź opinie

kam

czwartek, 26 kwietnia 2018

242. Babtosty

Witam ,dzisiaj chciałam Wam przedstawić fajny i smaczny przepis na przekąskę, jaki i ciepłą kolację zwany babtostami. Nazwę wymyśliła córka od kuzynki, ponieważ skojarzyły jej się wyglądem z babeczkami.


Składniki na 14 muffinek:                                               
 


  • chleb tostowy pszenny
  • 8 średnich pieczarek
  • pół czerwonej papryki
  • 1 duża cebula
  • kawałek szynki lub tak jak w moim przypadku jedna swojska kiełbasa
  • kawałek masła do podsmażenia
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka
  •                                ser w kostce




Przygotowanie:


Z chleba tortowego odkroić skórki rozwałkować i wyłożyć nim najlepiej silikonowe foremki na muffinki.
Pieczarki płuczemy pod bieżącą wodą, kroimy na pół i na plasterki.
Cebulę, paprykę i kiełbasę lub szynkę kroimy na kosteczkę( co do wielkości to już zależy od nas).
Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki( ja nie miałam takiego w kostce więc pokroiłam kilka plasterków w paseczki.
Na patelnie wrzucamy masło i czekamy aż się rozpuści a następnie zaczynamy od podsmażenia cebulki, następnie dodajemy pieczarki i przyprawiamy sola, pieprzem i papryką słodką.
Gdy pieczarki mamy już podsmażone dodajemy paprykę, chwile podsmażamy i kiełbaskę lub szynkę.
Całość smażymy z 5-7 minut, zdejmujemy z ognia i przekładamy do naszych muffinek.
Na sama górę posypujemy serem, wedle uznania.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy 20-25 minut na termoobiegu.

Upieczone muffinki możemy razem z foremkami przełożyć na talerz, albo wyjąc sam środek, to już zależy od nas.

Muffinki przed pieczeniem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

260. Lekki tort czekoladowy z orzechami i owocami

 Witam, po bardzo długiej nieobecności przychodzę do Was z bardzo pysznym przepisem na bardzo lekki tort bezowy z bakaliami. Przyznam się, ż...