Witam ,dzisiaj chciałam Wam przedstawić fajny i smaczny przepis na przekąskę, jaki i ciepłą kolację zwany babtostami. Nazwę wymyśliła córka od kuzynki, ponieważ skojarzyły jej się wyglądem z babeczkami.
Składniki na 14 muffinek:
- chleb tostowy pszenny
- 8 średnich pieczarek
- pół czerwonej papryki
- 1 duża cebula
- kawałek szynki lub tak jak w moim przypadku jedna swojska kiełbasa
- kawałek masła do podsmażenia
- sól
- pieprz
- słodka papryka
- ser w kostce
Przygotowanie:
Z chleba tortowego odkroić skórki rozwałkować i wyłożyć nim najlepiej silikonowe foremki na muffinki.
Pieczarki płuczemy pod bieżącą wodą, kroimy na pół i na plasterki.
Cebulę, paprykę i kiełbasę lub szynkę kroimy na kosteczkę( co do wielkości to już zależy od nas).
Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki( ja nie miałam takiego w kostce więc pokroiłam kilka plasterków w paseczki.
Na patelnie wrzucamy masło i czekamy aż się rozpuści a następnie zaczynamy od podsmażenia cebulki, następnie dodajemy pieczarki i przyprawiamy sola, pieprzem i papryką słodką.
Gdy pieczarki mamy już podsmażone dodajemy paprykę, chwile podsmażamy i kiełbaskę lub szynkę.
Całość smażymy z 5-7 minut, zdejmujemy z ognia i przekładamy do naszych muffinek.
Na sama górę posypujemy serem, wedle uznania.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy 20-25 minut na termoobiegu.
Upieczone muffinki możemy razem z foremkami przełożyć na talerz, albo wyjąc sam środek, to już zależy od nas.
Muffinki przed pieczeniem |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz