Witam, dzisiaj przychodzę do Was z pomysłem na szybki i małokaloryczny deser idealny na upalne dni, kiedy to mamy smaka na coś dobrego a za bardzo nie chce się nam siedzieć godzinami w kuchni.
Składniki na 6 porcji:
- połowa granatu
- 250 g malin
- łyżka cukru
- duży kubek jogurtu naturalnego
- łyżka miodu wielokwiatowego
- łyżka pestek słonecznika łuskane
- łyżka płatków migdałów
- łyżka płatków owsianych
Przygotowanie:
Na patelni rozpuszczamy miód i wsypujemy słonecznik, migdały i płatki owsiane i karmelizujemy je na małym ogniu przez 5 minut ciągle mieszając, tworząc tak zwana granolę, żeby nam się nie przypaliły, i ściągamy z ognia.
Maliny świeże miksujemy z łyżką cukru.
Granat kroimy wzdłuż lub wszerz są różne szkoły, ja kroiłam wszerz i drewniana łyżką wypukujemy pestki do miski.
Do wysokich szklanek, w moim przypadku do latte, wsypujemy trochę karmelizowanej granoli, następnie dodajemy jogurt naturalny, mus malinowy, pestki granatu i resztki granoli co nam została.
Całość możemy jeść osobno lub wszystko razem wymieszać to już wedle uznania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz