247. Pieczeń wołowa w przyprawach w rękawie

Witam, dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pieczeń wołową w rękawie. Długo szukałam po sieci jakiegoś fajnego przepisu, ale żaden mi nie pod pasował więc wymyśliłam coś swojego.


Składniki:                                                  


  • 500 g pieczeni wołowej
  • rozmaryn
  • tymianek suszony i świeży 4 gałązki
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 całą cebula
  • pół garści grzybów suszonych (ja miałam podgrzybki i kozaki)
  • papryka słodka mielona
  • estragon
  • sól
  • pieprz
  • jałowiec
  • 4 liście laurowe 
  • 4 ziela angielskie
  • oliwa
  • śmietanka 30 % do sosu
  • 2 widelce mąki 

Przygotowanie:

Pieczeń opłukać pod bieżącą wodą i strząsnąć nadmiar wody z niej.
Następnie natrzeć wszystkimi przyprawami suchymi, jednym przeciśniętym ząbkiem czosnku i odrobiną oliwą( a ile ich damy zależy od nas i od naszego smaku). 
Cebulę pokroić w piórka.
Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy i wrzucić połowę cebulki i przeciśnięte dwa ząbki czosnku, dwie kulki jałowca i dwa liście laurowe. 
Gdy już to wszystko nam się ładnie zrumieni wrzucamy tam pieczeń na górę kładziemy dwie gałązki świeżego tymianku a pozostałe dwie wrzucamy obok na patelnie  i obsmażamy ją z każdej strony, dodajemy również suszone grzyby. 
Podlewamy odrobiną wody, aby nie wypłukać całego smaku przypraw z mięsa i, aby zrobić później sos z tego do pieczeni. 
Pozostałe przyprawy wrzucić do rękawa wraz z połowa cebuli.
Do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C wkładamy pieczeń w rękawie na 1,15 h, pieczemy w termoobiegu.
Aby zrobić sos redukujemy wodę, gdy jej mamy za dużo. Dodajemy kremówkę cały czas trzymając na małym ogniu i mieszając. W 50 ml wody mieszamy 2 widelce mąki i dolewamy małym strumieniem do sosu, aby go zagęścić. Czekamy, aż się zagotuje, ściągamy z ognia i przecedzamy przez sitku, żeby był gładki sos.
Pieczeń wyciągamy z piekarnika po upływie czasu i od razu polewamy sosem, aby nie była sucha lub wrzucamy do sosu. 

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty