ceneo

Ekspresy do kawy_kreacje_świąteczne - sprawdź opinie

kam

poniedziałek, 28 maja 2018

247. Pieczeń wołowa w przyprawach w rękawie

Witam, dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pieczeń wołową w rękawie. Długo szukałam po sieci jakiegoś fajnego przepisu, ale żaden mi nie pod pasował więc wymyśliłam coś swojego.


Składniki:                                                  


  • 500 g pieczeni wołowej
  • rozmaryn
  • tymianek suszony i świeży 4 gałązki
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 całą cebula
  • pół garści grzybów suszonych (ja miałam podgrzybki i kozaki)
  • papryka słodka mielona
  • estragon
  • sól
  • pieprz
  • jałowiec
  • 4 liście laurowe 
  • 4 ziela angielskie
  • oliwa
  • śmietanka 30 % do sosu
  • 2 widelce mąki 

Przygotowanie:

Pieczeń opłukać pod bieżącą wodą i strząsnąć nadmiar wody z niej.
Następnie natrzeć wszystkimi przyprawami suchymi, jednym przeciśniętym ząbkiem czosnku i odrobiną oliwą( a ile ich damy zależy od nas i od naszego smaku). 
Cebulę pokroić w piórka.
Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy i wrzucić połowę cebulki i przeciśnięte dwa ząbki czosnku, dwie kulki jałowca i dwa liście laurowe. 
Gdy już to wszystko nam się ładnie zrumieni wrzucamy tam pieczeń na górę kładziemy dwie gałązki świeżego tymianku a pozostałe dwie wrzucamy obok na patelnie  i obsmażamy ją z każdej strony, dodajemy również suszone grzyby. 
Podlewamy odrobiną wody, aby nie wypłukać całego smaku przypraw z mięsa i, aby zrobić później sos z tego do pieczeni. 
Pozostałe przyprawy wrzucić do rękawa wraz z połowa cebuli.
Do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C wkładamy pieczeń w rękawie na 1,15 h, pieczemy w termoobiegu.
Aby zrobić sos redukujemy wodę, gdy jej mamy za dużo. Dodajemy kremówkę cały czas trzymając na małym ogniu i mieszając. W 50 ml wody mieszamy 2 widelce mąki i dolewamy małym strumieniem do sosu, aby go zagęścić. Czekamy, aż się zagotuje, ściągamy z ognia i przecedzamy przez sitku, żeby był gładki sos.
Pieczeń wyciągamy z piekarnika po upływie czasu i od razu polewamy sosem, aby nie była sucha lub wrzucamy do sosu. 

3 komentarze:

  1. Ile to jest 2 widelce mąki? Mnie maka przelatuje przez widelec. Czy łyżki albo łyzeczki to nie jest dokladniejsza miara?
    Ile to jest 1,15h czy to godzina i 15 minut (1:15) czy 1h i 0,15 godziny czyli 9 minut, czy moze jeszcze cos innego.
    Jak sie naciera lisciem laurowym?
    Jesli to są jakies skróty myślowe to proszę wziąść pod uwagę że nie wszyscy są biegli w kuchni (i dlatego szukają przepisów)!

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy to aż taką różnicę robi, 2 widelce to tak jak dwie płaskie łyżeczki, jeśli natomiast będziesz swoją wołowinę piec przez 1 godzinę i 15 minut, czy też 1 godzinę i 9 minut - to raptem 6 minut różnicy. Zatem BEZ PRZESADY. Jeśli natomiast chodzi o liść laurowy, najprawdopodobniej autorowi/ autorce przepisu chodziło o obłożenie lisciem laurowym. Nie ma sensu doszukiwać się nieznacznych błędów, które nie mają wpływu na efekt końcowy.
    Poza tym jak to mówią: Chu...j baletnicy i rąbek u spódnicy...
    Masz jeszcze swoje zmysły, swoje preferencje, sprawdź organoleptycznie swoją pieczeń. W kuchni liczą się nie tylko precyzyjnie odwzorowane miary z przepisu, ale własne uznanie- odgrywa niemniej istotną rolę.
    P.S. nie pisze się "wziąść" tylko wziąć.
    Pozdrawiam serdecznie i życzę wielu smakowitych przygód w kuchni!

    OdpowiedzUsuń

260. Lekki tort czekoladowy z orzechami i owocami

 Witam, po bardzo długiej nieobecności przychodzę do Was z bardzo pysznym przepisem na bardzo lekki tort bezowy z bakaliami. Przyznam się, ż...