Witam, sezon na rabarbar już otwarty, więc z tej okazji pyszne ciasto.
Przepis dała mi moja koleżanka i jak zrobiłam dzisiaj ciasto z mamą to siostra tez postanowiła go zrobić w domu.
Składniki:
- 4 jaja w temp. pokojowej
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1/2 kostki masła lub oleju roślinnego(ja zrobiłam z mamą na roślinnym)
- 1 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczoenj
- 500 g rabarbaru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:
Tortownicę o wymiarach 26 cm wysmarować masłem a dno wyłożyć papierem do pieczenia.
Rabarbar umyć, obrać i pokroić na pół centymetrowe plastry.
Jaja, cukier i cukier waniliowy wrzucamy do garnka i ubijamy na puszysty jasny krem na wysokich obrotach przez 10 minut.
Następnie stopniowo, cienkim strumieniem dodajemy olej, cały czas miksując przez następne 5 min.
Mąkę wsypujemy do oddzielnej miski razem z proszkiem do pieczenia i sodą i wszystko razem mieszamy.
Przesiewamy 1/3 mąki do ubitej masy i krótko miksujemy na minimalnych obrotach, dodajemy drugą część mąki i znów miksujemy, a następnie ostatnią porcję mąki i również miksujemy.
Ciasto wykładamy do tortownicy, wsypujemy rabarbar tak, żeby był on równo miernie rozłożony, posypujemy cynamonem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 45 minut. Pieczemy do suchego patyczka.
Myśmy z mama nasze ciasto piekły godzinę bo ciasto było dalej w środku mokre.
Na upieczone i wystudzone ciasto posypujemy cukier puder.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz