ceneo

Ekspresy do kawy_kreacje_świąteczne - sprawdź opinie

kam

poniedziałek, 2 marca 2020

252. Racuchy jabłkowe

Witam, dzisiaj przepis w szczególności dedykowany tym najmniejszym naszym pociechom.
Przepis jest dla dzieci powyżej 12 miesięcy.


Składniki:


  • 11/4 szklanki maki orkiszowej lub pszennej
  • 3/4 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 1 duże jabłko
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżeczki miodu
  • oliwa z oliwek- do smażenia

Przygotowanie:

Jabłko obieramy  i trzemy na grubych oczkach tarki.
Do większej miski przekładamy wszystkie składniki oprócz startego jabłka, mieszamy wszystko razem mikserem. Gdy wszystko jest już wymieszane dodajemy jabłko i jeszcze chwilę wszystko mieszamy.
Następnie rozgrzewamy patelnie z łyżką oliwy z oliwek i zmniejszamy na średni ogień. 
Nakładamy po łyżce ciasta. Smażymy z 3 minuty z każdej strony, aby nam się ładnie zarumieniło, ale nie spaliło.
podajemy z odrobiną cukru pudru i cynamonem.
Z tej porcji i wyszło 22 racuszki.
Przepis ze strony https://alaantkoweblw.pl/

251. Sałatka z kaszą bulgur i brokułami

Witam po długiej przerwie, ale mój świąt pochłonęła w całości córka :) Ale już wracam do Was i postaram się być na bieżąco. Dzisiaj chciałabym się z Wami podzielić przepisem na bardzo fajna i łatwa w przygotowaniu sałatkę na urodziny-tak jak miało to miejsce w moim przypadku,lub po prostu do obiadu lub pracy.


Składniki:


  • 2 ząbki czosnku
  • 1 brokuł
  • kasza bulgur ( przed gotowaniem 1/2 szklanki)
  • 1/2 szklanki pestek słonecznika
  • dwie garści jasnych i ciemnych winogron
  • kilka listków świeżej bazylii
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Sos musztardowo-miodowy:


  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek           
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • wyciśnięty sok z 1/2 cytryny
  • 1/2 łyżeczki miodu
  • 1 szczypta soli morskiej
  • 1 szczypta świeżo zmielonego pieprzu


Przygotowanie:

Gotujemy kaszę według przepisu na opakowaniu i odstawiamy do ostygnięcia.
Następnie wszystkie składniki sosu mieszamy ze sobą w miseczce i odstawiamy na czas przygotowania sałatki.( ja wszystkie składniki wymieszałam w małym słoiczku po deserku, dla mnie szybciej).
Przeciskamy czosnek przez praskę i podsmażamy na oliwie na mocno rozgrzanej głębokiej patelni przez chwilę, a następnie dodajemy małe różyczki brokuł ,sól oraz pieprz i smażymy 2-4 minut.
Na rozgrzanej suchej patelni podsmażamy również pestki słonecznika.
Kiedy mamy już wszystko usmażone i kasza ostygła to łączymy wszystkie składniki ze sobą wraz z połówkami winogron i porwanymi na mniejsze kawałki liśćmi bazylii, polewamy sosem i razem wszystko mieszamy.

Przepis z kuchni Lidla.

260. Lekki tort czekoladowy z orzechami i owocami

 Witam, po bardzo długiej nieobecności przychodzę do Was z bardzo pysznym przepisem na bardzo lekki tort bezowy z bakaliami. Przyznam się, ż...