Witam, dzisiaj przepis w szczególności dedykowany tym najmniejszym naszym pociechom.
Przepis jest dla dzieci powyżej 12 miesięcy.
Składniki:
- 11/4 szklanki maki orkiszowej lub pszennej
- 3/4 szklanki mleka
- 2 jajka
- 1 duże jabłko
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżeczki miodu
- oliwa z oliwek- do smażenia
Przygotowanie:
Jabłko obieramy i trzemy na grubych oczkach tarki.
Do większej miski przekładamy wszystkie składniki oprócz startego jabłka, mieszamy wszystko razem mikserem. Gdy wszystko jest już wymieszane dodajemy jabłko i jeszcze chwilę wszystko mieszamy.
Następnie rozgrzewamy patelnie z łyżką oliwy z oliwek i zmniejszamy na średni ogień.
Nakładamy po łyżce ciasta. Smażymy z 3 minuty z każdej strony, aby nam się ładnie zarumieniło, ale nie spaliło.
podajemy z odrobiną cukru pudru i cynamonem.
Z tej porcji i wyszło 22 racuszki.
Przepis ze strony https://alaantkoweblw.pl/