Dość lekkie danie łatwe zajmuje jednak nieco czasu na przygotowanie. Trzeba wcześniej zamarynować mięso
Składniki:
- 600g piersi z kurczaka
- 6-8 placków tortilli
- 1-2 cebule
- 1 łyżka oregano
- Przyprawa do gyrosa
- 100 ml oliwy z oliwek
- sól, pieprz
- 400 ml gęstego jogurtu naturalnego
- pęczek koperku
- ząbek czosnku
- ogórek zielony
- pomidor
Wykonanie:
- Piersi myjemy i kroimy w cienkie paski
- 3 łyżki oliwy, oregano, przyprawę do gyrosa,sól i pieprz mieszamy. Do powstałej marynaty wkładamy mięso mieszamyi odstawiamy na ok 2 h w chłodne miejsce
- Cebulę siekamy w kostkę
- Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej cebulę aż się zeszkli.
- Zdejmujemy cebulę z patelni i na tą samą patelnię wrzucamy kurczaka i smażymy aż uzyskamy złoty kolor
- do kurczaka dodajemy zeszkloną cebulę i smażymy jeszcze chwilkę na małym ogniu.
Sos:
- Koperek i czosnek drobno siekamy, mieszamy z jogurtem.
- Dodajemy sól i pieprz do smaku i 2 łyżki oliwyz oliwek.
Tortille można podgrzać w piekarniku, ale moim zdaniem to marnowanie energii bo piekarnik musi się nagrzać co zajmuje ok 15 minut a tortillę dajemy dosłownie na 2 minuty więc się nie opłaca.
Ja tortillę podgrzewam na wielkiej rozgrzanej patelni. 1 minuta i gotowe.
Smacznego!
Panie Bartek, fajnie by było jeszcze dać jakiś przepis na placki z tortilli, swojskie na pewno są lepsze niż te marketowskie. I do tego wyjdzie tanij :P
OdpowiedzUsuńtego przepisu nie mam niestety używom tych z marketu
UsuńTo na co czekosz :P skombinuj go, wypróbuj i opisz :D
OdpowiedzUsuńprzepis już skombinowołech ale musza jeszcze na zakupy jechać :)
UsuńTo nie zapomnij go potym dodać jak już wypróbujesz :)
OdpowiedzUsuń