Kalafior smażony w cieście serowym
Dobry kalafior zasmakuje dzieciakom i nie tylko!!! Nadaje się jako przekąska na imprezę jak i danie na obiad
Składniki (na 4 porcje):
- 1 większa główka kalafiora
- 120 g mąki ziemniaczanej
- 120 g mąki pszennej
- 30 g żółtego sera startego na drobnych oczkach
- 2 jajka
- 200 ml zimnej wody
- sól, pieprz, pieprz cayenne (jeśli wolicie pikantną wersję)
Wykonanie:
Kalafior dokładnie umyć, podzielić na różyczki (nie za małe), włożyć do osolonego wrzątku i gotować do miękkości (ale uważać, żeby różyczki się nie rozgotowały i nie rozpadały). Odcedzić.
Przygotować ciasto:
obie mąki wymieszać z tartym serem. Wbić jajko i dolać wodę. Zmiksować na gładką masę. Doprawić solą, pieprzem i pieprzem cayenne (w wersji bardziej pikantnej).W rondlu do głębokiego smażenia rozgrzać olej.
Różyczki kalafiora maczać w cieście (ja wlałam ciasto do miski z kalafiorem i wymieszałam, było łatwiej) i partiami smażyć na złoty kolor ze wszystkich stron. Usmażone wyjąć, osączyć na papierowym ręczniku i od razu podawać, najlepiej z sosem czosnkowym.
przepis zapożyczony ze strony http://przystole.blox.pl/html
prosze o zdjecie :D
OdpowiedzUsuń