Kilka dni temu wchodzę na pewną stronę i widzę konkurs z "Winiary pomysł na..." i w głowie pojawił się pewien pomysł. niestety już ktoś wcześniej go wykonał :( i burza mózgów i pewna kochana osóbka wymyśliła to czyli podanie tej zupy w oryginalny a nawet można powiedzieć, że regionalny dla Węgier sposób. Dla czego? A no dla tego, że które inne warzywo niż papryka bardziej do Węgier pasuje?
Składniki:
- Winiary pomysł na węgierską zupę gulaszową
- ok 0,5 kg mięsa na gulasz
- kiełbasa myśliwska
- 1 cebula
- por
- marchewka
- seler
- papryka czerwona
- musztarda
- przecier pomidorowy
- 3 ziemniaki
- pomidor
- masło
Wykonanie:
- Mięso opłukać i pokroić w kostkę. Kiełbasę obrać z osłonki przekroić wzdłuż i kroić na małe plasterki
- Warzywa obrać opłukać i też pokroić w kostkę ok 0,5x0,5cm ( Kostka nie może być zbyt mała, żeby się nie rozgotowała). Pora posiekać w pół księżyce, cebulę posiekać w kostkę.
- Pomidory należy zmiksować blenderem.
- W dość dużym garnku rozgrzać trochę masła, wrzucić mięso i obsmażyć chwilkę. Do mięsa dodać cebulę chwilkę smażyć po czym do mięsa dodać 2 łyżeczki musztardy. Wszystko dokładnie wymieszać i dusić chwilkę razem.
- Do mięsa dodać wszystkie warzywa oprócz ziemniaków, wymieszać wszystko dokładnie i dusić na małym ogniu ok 15 minut.
- Po 15 minutach dodajemy obie saszetki z "Winiary pomysł na..." i zalewamy ok 2 litrami wody. Dokładnie mieszamy całość i doprawiamy do smaku.
- Całość gotujemy na małym ogniu, aż do zmięknięcia warzyw co jakiś czas mieszając. W między czasie przygotowujemy papryki do podania.
- Paprykom odcinamy wierzch, wyciągamy gniazda nasienne i płuczemy. Papryki ustawiamy na tależu i nalewamy zupy.
- Całość można ozdobić śmietaną i świeżą natką pietruszki. Podajemy z domowym chlebem
Smacznego
Dokładnie to samo chciałam zgłosić do tego konkursu! :) Taka wersja tej zupy Winiary jest pyszna - wszystkim polecam.
OdpowiedzUsuńDziękuję Cieszę się, że się podoba:)narzeczona wymyśliła ja wykonałem :)
Usuń