ceneo

Ekspresy do kawy_kreacje_świąteczne - sprawdź opinie

kam

poniedziałek, 28 stycznia 2013

45. Puszysty mus czokoladowy

Smaczny, łatwy w przygotowaniu i szybki, samo przygotowanie to ok 15 minut i chwila w lodówce. 






Składniki:

  • 2 tabliczki czekolady(mleczna)
  • 60 g masła
  • 60 g cukru pudru
  • 6 jaj




Wykonanie:

  1. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, w między czasie oddzielić żółtka od białek.
  2. Białka ubić na sztywną pianę, do ubitych białek dodać cukier puder i wymieszać.
  3. Do roztopionej czekolady dodać masło, wymieszać i poczekać aż się rozpuści, zdjąć z ognia i dodać żółtka. Całość wymieszać.
  4. Do czekolady dodać 2 łyżki ubitego białka, powoli wymieszać na jednolitą masę.
  5. Po wymieszaniu masę czekoladową cienkim strumieniem przelewać do białek i powoli mieszać. Mieszać tak długo aż masa będzie jednolita.
  6. Po wymieszaniu przelewamy do salaterek i chowamy do lodówki aż całość nie stężeje.
Smacznego!!!



1 komentarz:

  1. Uwielbiam musy czekoladowe za prostotę przygotowania i powalający efekt smakowy :)

    OdpowiedzUsuń

260. Lekki tort czekoladowy z orzechami i owocami

 Witam, po bardzo długiej nieobecności przychodzę do Was z bardzo pysznym przepisem na bardzo lekki tort bezowy z bakaliami. Przyznam się, ż...