Witam, dzisiaj naszła mnie ochota na coś lekkiego, a że wczoraj był fajny deser w restauracji postanowiłam go odwzorować. Wyszedł nawet lepszy bo dodałam co nieco do niego od siebie. Najlepszy na upalne dni.
Składniki na mus:
Gotowy mus |
- 4 limonki
- 150 g cukru
- 2 białka
- 200 ml mleka skondensowanego
- 2 łyżeczki żelatyny
Składniki na kruszonkę:
- cukier
- masło
- mąka
- tarta skórka z pomarańczy
- 1 łyżka soku z pomarańczy
Przygotowanie musu:
Myjemy limonki, suszymy i ścieramy z nich skórki, a następnie wyciskamy sok. Wlewamy do naczynia z miarką i dolewamy wody, aby było 200 ml. Zagotowujemy sok dodając połowę cukru i ściągamy z ognia. Następnie namaczamy żelatynę i dodajemy ją do gorącego syropu. Syrop z żelatyną studzimy.Ubijamy białka ze szczyptą soli i resztą cukru.
Ubijamy mleko skondensowane bądź kremówkę, do ubitego dodajemy ostudzony syrop i lekko mieszamy mikserem. Następnie przekładamy po łyżce ubitych białek do ubitego mleka i delikatnie mieszamy. Całość przekładamy do kieliszków do wina bądź martini. Dajemy na dwie godzinki do lodówki.
Przygotowujemy kruszonkę:
Dajemy do blendera kawałek masła, mąki,cukru, soku z pomarańczy i skórki pomarańczowej. Całość miksujemy i w miarę potrzeby dodajemy masła albo mąki, żeby uzyskać kruszonkę.Następnie zagrzewamy piekarnik na 150 stopni i wkładamy na blachę wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 10 minut, aż kruszonka lekko się zrumieni.Studzimy kruszonkę.
Wyjmujemy z lodówki schłodzone musy posypujemy kruszonka i dajemy miętę do ozdoby.
Oj, z pewnością bardzo orzeźwiający! Fajnie wygląda z tą kruszonką!
OdpowiedzUsuńdariawkuchni.blogspot.com