ceneo

Ekspresy do kawy_kreacje_świąteczne - sprawdź opinie

kam

poniedziałek, 10 czerwca 2013

105. Orzeźwiający mus limonkowy z pomarańczową kruszonką.

Witam, dzisiaj naszła  mnie ochota na coś lekkiego, a że wczoraj był fajny deser w restauracji postanowiłam go odwzorować. Wyszedł nawet lepszy bo dodałam co nieco do niego od siebie. Najlepszy na upalne dni.


Składniki na mus:                                       
Gotowy mus


  • 4 limonki
  • 150 g cukru
  • 2 białka
  • 200 ml mleka skondensowanego
  • 2 łyżeczki żelatyny

Składniki na kruszonkę:



  • cukier
  • masło
  • mąka
  • tarta skórka z pomarańczy 
  • 1 łyżka soku z pomarańczy


Przygotowanie musu:

Myjemy limonki, suszymy i ścieramy  z nich skórki, a następnie wyciskamy sok. Wlewamy do naczynia z miarką i dolewamy wody, aby było 200 ml. Zagotowujemy sok dodając połowę cukru i ściągamy z ognia. Następnie namaczamy żelatynę i dodajemy ją do gorącego syropu. Syrop z żelatyną studzimy.
Ubijamy białka ze szczyptą soli i resztą cukru.
Ubijamy mleko skondensowane bądź kremówkę, do ubitego dodajemy ostudzony syrop i lekko mieszamy mikserem. Następnie przekładamy po łyżce ubitych białek do ubitego mleka i delikatnie mieszamy. Całość przekładamy do kieliszków do wina bądź martini. Dajemy na dwie godzinki do lodówki.

Przygotowujemy kruszonkę:

Dajemy do blendera kawałek masła, mąki,cukru, soku z pomarańczy i skórki pomarańczowej. Całość miksujemy i w miarę potrzeby dodajemy masła albo mąki, żeby uzyskać kruszonkę.
Następnie zagrzewamy piekarnik na 150 stopni i wkładamy na blachę wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 10 minut, aż kruszonka lekko się zrumieni.Studzimy kruszonkę.
Wyjmujemy z lodówki schłodzone musy posypujemy kruszonka i dajemy miętę do ozdoby.

1 komentarz:

  1. Oj, z pewnością bardzo orzeźwiający! Fajnie wygląda z tą kruszonką!
    dariawkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

260. Lekki tort czekoladowy z orzechami i owocami

 Witam, po bardzo długiej nieobecności przychodzę do Was z bardzo pysznym przepisem na bardzo lekki tort bezowy z bakaliami. Przyznam się, ż...