Oto dalsza część dzisiejszej pracy w kuchni. Jest to mój własny przepis na podstawie otrzymanego od ciotki kilka lat temu.
Składniki:
- udka kurczaka
- czosnek, i czosnek granulowany
- papryka czerwona
- przyprawa do kurczaka
- oliwa z oliwek
- majeranek, tymianek, bazylia
Wykonanie:
- Wszystkie przyprawy wsypujemy do jednej miski wciskamy do miski czosnek i zalewamy oliwą, całość dokładnie mieszamy.
- Udka myjemy osuszamy i dokładnie smarujemy marynatą i odstawiamy do lodówki na min.3 godziny, najlepiej na całą noc.
- Piekarnik rozgrzewamy do 150 stopni. Zamarynowane udka układamy na blachę, na każde udko dajemy kawałek masła i całą blachę przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika. Po godzinie ściągamy folię i pieczemy dalej do uzyskania chrupiącej skórki.
Smacznego!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz