Ostatnio oglądając masterchef'a przypadł mi do gustu przepis Daniela Hucika na pierożki drożdżowe. Troszkę pozmieniałem przepis pod siebie a i tak były pyszne. Najlepiej podać z sosem czosnkowym którego ja nie miałem. Pierogi idealnie nadają się na urozmaicenie stołu podczas imprez. Oto link do oryginalnego przepisu.
Składniki na ciasto:
- 500 g mąki
- ¼ szklanki stopionego masła
- 1 jajko
- 50 g drożdży
- 1 szczypta cukru
- ½ łyżki soli
- olej do smażenia
Drożdże rozetrzeć z cukrem, zalać 100 ml ciepłej wody, wymieszać, odstawić do wyrośnięcia. Ze wszystkich składników zagnieść ciasto, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia.
Farsz
1 pierś z kurczaka
1 cebula
100 g sera twardego, np. ementalera
1 cebula
100 g sera twardego, np. ementalera
papryka czerwona
sól i pieprz, papryka słodka
Ser żółty zetrzeć na tarce lub zmielić w blenderze (ja tak zrobiłem ser w plastrach i był dobry). Pierś z kurczaka pokroić w drobną kosteczkę, natrzeć przyprawami i podsmażyć krótko z każdej strony. Cebulę pokroić w kostkę i również bardzo krótko podsmażać. Składniki wymieszać.
Ciasto rozwałkować, wycinać koła i faszerować. Smażyć na głębokim tłuszczu. Smacznego!
Ser żółty zetrzeć na tarce lub zmielić w blenderze (ja tak zrobiłem ser w plastrach i był dobry). Pierś z kurczaka pokroić w drobną kosteczkę, natrzeć przyprawami i podsmażyć krótko z każdej strony. Cebulę pokroić w kostkę i również bardzo krótko podsmażać. Składniki wymieszać.
Ciasto rozwałkować, wycinać koła i faszerować. Smażyć na głębokim tłuszczu. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz