ceneo

Ekspresy do kawy_kreacje_świąteczne - sprawdź opinie

kam

sobota, 26 października 2013

128. Czekoladowo- karmelowa rozpusta.

Witam, będąc w pracy zauważyłam gazetkę z przepisami, z którego pochodzi właśnie to ciastko. Podaję wersję oryginalną, w najbliższym czasie postaram się dodać moją wersję.


Przepis na kruche ciasto znajdziecie tutaj tylko wystarczy dodać 30 g kakao.


Warstwa karmelowa: Wystarczy jedna puszka masy krówkowej. Najlepiej rozcieńczyć ją z odrobiną śmietanki 36% i podgrzać w rondelku do połączenia się masy z śmietanką.Do masy krówkowej dodajemy orzechy laskowe, które uprzednio zostały przeprażone na suchej patelni a następnie pozbawione skórki poprzez pocieranie orzechami w dłoniach lub w czystej szmatce. Zostawiamy kilka orzechów do dekoracji.

Czekoladowy gansz:                                


  • 3/4 szklanki kremówki 36%
  • 170 g gorzkiej czekolady
Kremówkę wlać do rondelka i zagotować. Następnie wrzucić kawałki czekolady i mieszać, aż masa będzie jednolita i zostawić do przestudzenia.

Na przestudzone ciasto wlewamy masę karmelową z orzechami laskowymi i wkładamy na 20 minut do lodówki do schłodzenia.
Następnie wlewamy czekoladową masę na górę i dekorujemy pozostałymi orzechami i wkładamy do lodówki, aby wszystko się schłodziło.

Po jednym kawałku jest się już sytym, więc nie przesadzajcie z ilością.

1 komentarz:

  1. cudowna rozpusta :)wiem że nikt nie przepada za zostawianiem linkow do siebie, ale w innym wypadku ciężko byłoby sie nam wszyskim znależć :)
    mam nadzieję że sie nie gniewasz :) (u mnie kuchnia moda kosmetyki ) i jeszcze dwa dni konkursu zapraszam link na dole posta :)
    mybeautyjoy.blogspot.co.uk

    OdpowiedzUsuń

260. Lekki tort czekoladowy z orzechami i owocami

 Witam, po bardzo długiej nieobecności przychodzę do Was z bardzo pysznym przepisem na bardzo lekki tort bezowy z bakaliami. Przyznam się, ż...