Składniki na tartę:
Słodki deser w całej swojej okazałości. |
- 25 dag mąki
- 8 dag cukru pudru
- 20 dag masła
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 1/2 proszku do pieczenia
- 30 dag konfitury truskawkowej lub malinowe
- 2 łyżki galaretki malinowej lub truskawkowej
Składniki na krem:
- 400 ml kremówki
- 15 dag mascarpone
- 8 łyżek cukru
- 4 łyżeczki żelatyny
- miąższ z laski wanilii
- kakao do posypania
Przygotowanie:
Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i proszkiem. Dodać masło, żółtko,jajko. Zagnieść ciasto.
Ciasto uformować w kulę owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut.
Następnie wylepić formę do tarty po nakłuwać widelcem, przykryć pergaminem i obciążyć grochem. Wstawić do piekarnika na 15 minut nagrzanego do 180 stopni C, a po 15 minutach zdjąć pergamin i piec kolejne 15 minut. Ostudzić.
Konfiturę podgrzać, dodać galaretkę i mieszać, aż się rozpuści. Ostudzić. Gęstniejącą posmarować ciasto.
Kremówkę zagotować z miąższem z wanilii i cukrem.
Dodać namoczona w ciepłej wodzie żelatynę. Dokładnie wymieszać. Ostudzić. Serek wymieszać z kremówką mikserem na najmniejszych obrotach. Tężejącą masę rozłożyć na cieście. Chłodzić 3-4 godziny. Przed podaniem oprószyć kakao.
O mniam, bardzo mi się ta tarta podoba :)
OdpowiedzUsuń