Składniki na kruche ciasto:
Chrupiące choineczki z puszystym lukrem. |
- 1 kg mąki
- 1/2 kg cukru
- 1/2 kg tłuszczu ( najlepiej masła)
- 3 jaja
- skórka z jednej cytryny lub sok z cytryny
Przygotowanie ciasteczek:
Wszystkie składniki połączyć ze sobą. Schłodzić w lodówce pół godziny. Wyjąć schłodzone ciasto z lodówki, rozwałkować na oprószonym blacie mąką na pół centymetra i wyciskać ciasteczka.
Ciasteczka wykładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec w temperaturze 180 stopni C, około 5-7 minut w zależności od piekarnika. Muszą być złociste z góry.
Składniki na masę:
- cukier puder
- sok z jednej cytryny
- 2 białka
Białka ubić na sztywno.
Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny, lukier musi być gęsty, więc nie można powiedzieć ile potrzeba cukru pudru, należy sypać po trochu.
Białka przełożyć po trochu do lukru i wymieszać.
Za pomocą szprycy wyciskać na ciasteczka, te o największym spodzie i chwilę poczekać, aby nam ciasteczka nie opadły jak od razu nałożymy średnie ciasteczko. To samo robimy z kolejną warstwą ciasteczek. Czubkiem choinki mogą być czekoladowe piegi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz