Prostota i znakomity smak więcej nie trzeba dodawać.
- pierś kurczaka
- szynka szwarcwaldzka (może być parmeńska lub inna dojrzewająca)
- czosnek
- masło
Wykonanie:
- Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę i mieszamy z masłem.
- Pierś przecinamy wzdłuż uzyskując cienkie plastry kurczaka, lekko rozbijamy i doprawiamy pieprzem i solą(soli naprawdę mało gdyż szynka jest dość słona).
- Piersi smarujemy masłem czosnkowym, które wcześniej przygotowaliśmy(zamiast masła czosnkowego można użyć np. grzybów lub innego nadzienia) i ciasno zawijamy.
- Na deskę układamy plastry szynki jeden obok drugiego. Na szynkę układamy zawiniętego kurczaka i zawijamy całość ciasno szynką.
- Zawinięte roladki przekładamy na rozgrzaną patelnię łączeniem szynki na dół i obsmażamy z każdej strony, po czym przekładamy całość do piekarnika w temp. 175 st. na ok 45 minut.
Smacznego!!
Już po świętach, teraz trzeba trochę o siebie zadbać, prosimy o przepisy dietetyczne :)
OdpowiedzUsuńczasem i takie sę zdarzają ale ja nie lubię sobie odmawiać w kuchni :)
Usuń