ceneo

Ekspresy do kawy_kreacje_świąteczne - sprawdź opinie

kam

środa, 22 stycznia 2014

137. Pyszne ciasto karmelowe.

Witam, dzisiaj chciałabym wam przedstawić najpyszniejsze ciasto karmelowe z orzechami włoskimi przepisu mojej cioci. Oczywiście biszkopt mnie lubi i wyszedł w wersji mini.

Składniki:

  • biszkopt
  • 1 puszka karmelu
  • 40 g rozwałkowanych orzechów włoskich
  • 1 duża paczka herbatników 200 g 
  • 1/2 l kremówki
  • 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w gorącej wodzie
  • 2 łyżki cukru

Przygotowanie:

Biszkopt upiec i ostudzić, następnie przewrócić biszkopt na blachę papierem do góry, ściągnąć papier i wyłożyć blachę, a następnie przełożyć tam upieczony biszkopt. Ten zabieg ułatwi nam późniejsze krojenie gotowego ciasta.
Ubić bitą śmietanę z cukrem i rozpuszczoną żelatyną i dokładnie wymieszać.Następnie wylać na biszkopt i dokładnie rozprowadzić po całości. Na bitą śmietanę układamy herbatniki ( w oryginalnej wersji zamiast herbatników jest kruche miodowe ciasto, ale nigdy mi nie wychodzi więc sobie ułatwiłam zadanie). Na biszkopt nakładamy karmel i posypujemy go orzechami. Całość wkładamy do lodówki do schłodzenia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

260. Lekki tort czekoladowy z orzechami i owocami

 Witam, po bardzo długiej nieobecności przychodzę do Was z bardzo pysznym przepisem na bardzo lekki tort bezowy z bakaliami. Przyznam się, ż...