Składniki:
- Kotlety jagnięce
- ziemniaki
- kurkuma
- chili w płatkach
- oliwa
- pomidory suszone
- pieczarki
- sól, pieprz, oregano, bazylia
Wykonanie kotletów:
- Kotlety oprawić z tłuszczy na kostkach, przyprawić solą i pieprzem, najlepiej świeżą bazylią i oregano, skropić oliwą i odstawić na ok. godzinę.
- Rozgrzewamy patelnię grillową i smażymy kotlety z obydwu stron, wedle upodobań(krwisty, średni i mocno wysmażony). Pod koniec smażenia dodajemy pokrojone pomidory i pokrojone pieczarki.
- Kotlety ściągamy z patelni i odkładamy aby odpoczęły, na patelnię wlewamy bulion i całość redukujemy i w razie potrzeby zagęszczamy zawiesiną z mąki.
Wykonanie łódeczek:
- Ziemniaki myjemy, kroimy w ćwiartki i gotujemy w osolonej wodzie tak aby były pół twarde.
- Obgotowane ziemniaki odcedzamy i mieszamy z oliwą, kurkumą i chili w płatkach, mieszamy dokładnie i wysypujemy na blachę, po czym wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (180stopni) na ok 10 minut.
Całość wykładamy na talerze, polewamy sosem i podajemy. Ja dodatkowo dodałem sosu czosnkowego do łódeczek pasuje idealnie.
Smacznego!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz