Składniki:
Może nie wygląda zachęcająco, ale smakuje nieziemsko. |
- 1 puszka karmelu
- 200 g herbatników
- 50 g masła( w temp. pokojowej)
- 200 ml kremówki
- 4 banany
- 20 ml mleka
- 1 łyżeczka żelatyny( rozpuszczona w odrobinie gorącej wody)
- 1 łyżka cukru
- kakao
Przygotowanie:
Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem.Herbatniki pokruszyć i wymieszać z masłem.
Tak oto powstałe ciasto wyłożyć na dno tortownicy, lekko uciskając.
Następnie pokrojone w plastry banany wyłożyć na ciasto. Karmel podgrzać w garnku razem z mlekiem i wylać na banany. Ubić bitą śmietanę z cukrem a następnie dodać rozpuszczoną wystudzoną żelatynę.Jeśli żelatyna tylko napęcznieje a się nie rozpuści to możemy ją wstawić na 15 sekund do mikrofalówki.Bitą śmietanę wyłożyć na wierzch,posypać kakao i włożyć do lodówki na kilka godzin.
Obłędnie słodkie, idealne na osłodzenie myśli w taką śnieżną pogodę... :)
OdpowiedzUsuń