Witam niedawno oglądając master chef widziałem udka faszerowane, zachciało mi się ich ale nie miałem przepisu i poszukałem trochę i znalazłem. trochę przepis zmodyfikowałem według siebie i wyszło bardzo dobrze.
SKŁADNIKI:
- udka kurczaka
- posiekana pietruszka
- tarty ser żółty
- 2 ząbki czosnku polskiego
- szynka wędzona(najlepiej swojska)
- przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do kurczaka, papryka słodka
- masło
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Udka umyć i osuszyć. Ściągnąć skórę, aż do końca kości i odciąć z kostką.
- Odciąć mięso od kości, zmielić je maszynką na sitach o grubych oczkach razem z szynką.
- Dodać pietruszkę , ser żółty i przyprawy.
- Dokładnie wymieszać.
- Skórę napełnić farszem. Zamknąć zwijając skórę do środka udka.
- Po wierzchu posypać papryką słodką, solą i pieprzem.
- Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Włożyć udka, zawiniętą stroną do dołu ( żeby się nie otworzyły). Na każde udko dać kawałek masła i posiekany czosnek.
- Piec w temperaturze 160 °C przez ok. 60 minut.
- SMACZNEGO!!
Super obiadek :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do polubienia mojego bloga https://www.facebook.com/pysznosci.kociolek