Oto mój trzeci przepis tym razem na pieczone udka kaczki w marynacie pomarańczowej. Wymysł mój ale się sprawdził. Polecam wypróbować.
- Przygotowujemy marynatę:
- Do miski ścieramy skórkę z pomarańczy, rozgniatamy czosnek, dodajemy majeranek, sól i pieprz, na koniec wyciskamy sok z pomarańczy i całość mieszamy.
- Udka nacieramy marynatą i zostawiamy na kilka godzin w lodówce ( najlepiej na całą noc).
- Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni.
- Do naczynia żaroodpornego przekładamy udka, wlewamy pozostałą marynatę i przykrywamy całe naczynie folią aluminiową ( udka nie wyschną). Pieczemy tak ok 40 minut po czym ściągamy folię i pieczemy aż się zrumieni skórka.
- Wyciągamy z piekarnika i delektujemy się pysznymi udkami.
- Do udek pasują idealnie ziemniaczane łódeczki które łatwo można zrobić samemu.
Wyglądają apetycznie i pewnie też tak smakują. Kawał dobrej roboty i super pomysł z tym zestawieniem pomarańczy z kurczakiem. Musimy spróbować tego w naszej kuchni i wrzucić to w nasze menu.
OdpowiedzUsuń