ceneo

Ekspresy do kawy_kreacje_świąteczne - sprawdź opinie

kam

wtorek, 25 lutego 2014

148. Udka kaczki pieczone w pomarańczach


Oto mój trzeci przepis tym razem na pieczone udka kaczki w marynacie pomarańczowej. Wymysł mój ale się sprawdził. Polecam wypróbować.

Składniki:
  •  Udka kaczki
  • Pomarańcza
  • Czosnek
  • Majeranek
  • Sól, pieprz

Wykonanie:
  1. Przygotowujemy marynatę:
    1. Do miski ścieramy skórkę z pomarańczy, rozgniatamy czosnek, dodajemy majeranek, sól i pieprz, na koniec wyciskamy sok z pomarańczy i całość mieszamy.
  2. Udka nacieramy marynatą i zostawiamy na kilka godzin w lodówce ( najlepiej na całą noc).
  3. Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni.
  4. Do naczynia żaroodpornego przekładamy udka, wlewamy pozostałą marynatę i przykrywamy całe naczynie folią aluminiową ( udka nie wyschną). Pieczemy tak ok 40 minut po czym ściągamy folię i pieczemy aż się zrumieni skórka.
  5. Wyciągamy z piekarnika i delektujemy się pysznymi udkami.
  6. Do udek pasują idealnie ziemniaczane łódeczki które łatwo można zrobić samemu.

1 komentarz:

  1. Wyglądają apetycznie i pewnie też tak smakują. Kawał dobrej roboty i super pomysł z tym zestawieniem pomarańczy z kurczakiem. Musimy spróbować tego w naszej kuchni i wrzucić to w nasze menu.

    OdpowiedzUsuń

260. Lekki tort czekoladowy z orzechami i owocami

 Witam, po bardzo długiej nieobecności przychodzę do Was z bardzo pysznym przepisem na bardzo lekki tort bezowy z bakaliami. Przyznam się, ż...