Witam, dzisiaj chciałbym przedstawić wam przepis na piątkowe danie. Przeglądałam ostatnio książkę kucharską i na ten przepis natrafiłam, więc postanowiłam go wypróbować.
Składniki na krokiety:
- 30 dag twarogu ( ja miałam pół tłusty)
krokiecik z sosem koperkowym - 20 dag ziemniaków
- 8 dag mąki
- 3 dag cebuli
- 2 jaja
- sól
- pieprz
- 2 dag margaryny
- bułka tarta
Składniki na sos koperkowy:
W rondelku rozpuszczam kawałek masła i dosypuję mąkę tworząc zasmażkę( gramowo nie napiszę ile tego masła i mąki, ponieważ robię to na wyczucie). Następnie wlewam bulion, posiekany koperek, i wszystko przyprawiam do smaku solą i pieprzem i wszystko razem mieszam. Sos musi być gęsty, więc jeśli będzie rzadki to dodajcie trochę mąki.
Przygotowanie krokiecików:
Ziemniaki opłukać i ugotować w mundurkach,następnie obrać skórki i schłodzić.
Świeży ser niekwaśny , dobrze odciśnięty przepuścić przez maszynkę do mięsa razem z ziemniakami. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, zrumienić na tłuszczu na jasnozłoty kolor. Margarynę utrzeć z żółtkami, dodać se r, ziemniaki, cebulę usmażoną, przyprawić do smaku solą, pieprzem, dokładnie wymieszać.
Formować w tartej bułce wałeczki o średniki 2 cm i długości 5 cm. Rumienić ze wszystkich stron na tłuszczu na patelni( w moim wypadku na margarynie zmieszanej z oliwą). Usmażone krokiety układać w piramidę na talerzu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz