ceneo

Ekspresy do kawy_kreacje_świąteczne - sprawdź opinie

kam

sobota, 5 kwietnia 2014

156. Bułeczki cebulowe i dyniowe

Witam, dzisiaj przedstawiam wam bułeczki cebulowe i dyniowe na bazie pieczywa pszennego.


Składniki:                                
Ostatnie cztery bułeczki, które dla mnie zostały.



Przygotowanie:

Przygotowujemy ciasto pszenne. Porcjujemy 80 g bułeczki i kulamy część z nich a druga połowę zostawiamy nie ukulaną. Do miseczki wlewamy wodę, tak aby można tam było zamoczyć bułeczkę.
Chwytamy bułeczkę od spodu(zdjęcie u dołu) , maczamy w wodzie i zanurzamy w pestkach dyni i odkładamy na blachę pestkami do góry. Następnie te nie uformowane bułeczki rozpłaszczamy ręką i wsypujemy na ciasto prażoną cebulę i zagniatamy, w zależności od upodobań można dodać więcej lub mniej cebuli. Formujemy podłużne bułeczki. Zastanawiałam się dlaczego nie należy posypywać bułek cebulą, teraz już wiem:). Przykrywamy bułeczki ściereczką i zostawiamy na 30 min, aby wyrosły. Kwadrans przed końcem wyrastania nastawiamy piekarnik na 220 stopni C. Bułeczki pieczemy przez 15 min i od razu wyjmujemy. Ja wyjmuje ciepłe pieczywo do wiklinowych koszyków.
sposób chwytania bułeczki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

260. Lekki tort czekoladowy z orzechami i owocami

 Witam, po bardzo długiej nieobecności przychodzę do Was z bardzo pysznym przepisem na bardzo lekki tort bezowy z bakaliami. Przyznam się, ż...