Witam , dzisiaj przedstawiam wam przepis na babkę twarogową łatwą i szybką w przygotowaniu.
Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 250 g cukru
- 250 g twarogu
- 200 g masła
- 4 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1/4 łyżeczki soli
- lukier do ozdoby
Przygotowanie:
Zmielić twaróg, oddzielić żółtka od białek. Foremkę wysmarować masłem.
Masło zmiksować z cukrem na puszystą masę.
Do twarogu dodajemy utarte żółtka z cukrem, sól, cukier waniliowy i całość miksujemy.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać i dodać do ciasta. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie ( najlepiej łyżką z dziurką) połączyć z pozostałą masą.
Przełożyć do foremki i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i piec ok. godzinę( do suchego patyczka).
Fotkę wrzucę później jak babka mi się upiecze.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz