Witam, dzisiaj przedstawiam wam fajny i tani przepis na letni torcik.
Składniki na kruche ciasto:
Gotowy torcik |
- 250 g mąki pszennej
- 130 g masła + 20 g do gotowego ciasta
- 80 g cukru
Przygotowanie:
Wszystko razem wymieszać. Zrobić kulkę, owinąć w folie spożywcza i na pół godziny do lodówki.
Następnie wyjąć ciasto z lodówki i wyłożyć nim formę do tarty.Tarte obciążyć grochem lub fasolą. Piekarnik nastawić na 180 stopni C i podpiekać 15 minut, po tym czasie zdjąć obciążenie i piec jeszcze 20 minut.
Wyjąć ciasto z formy i pokruszyć do miski, dodać 20 g masła i wymieszać.
Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, następnie pokruszone ciasto wymieszane z masłem wyłożyć w tortownicy i włożyć do lodówki.
Składniki na krem budyniowy:
Składniki na owoce:
- 100 g truskawek pokrojonych w paski
- 400 g śliwek ( wydrążyć pestki i przekroić na połówki)
Przygotowanie:
Wyjąć tortownicę ze spodem z lodówki. Dodać krem budyniowy i poukładać owoce wedle upodobań. Najlepiej schłodzić całość przed podaniem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz