Witam, od jakiegoś czasu kalafior jest często spotykanym warzywem na targu czy w sklepie, który kusi. No i mnie też skusił, więc postanowiłam coś z nim zrobić. Smażony kalafior jest już mi za dobrze znany więc zrobiłam zupę krem kalafiorową i Was również zapraszam do spróbowania.
Składniki:
- 1 średni kalafior
- pół dużej pietruszki
- kawałek selera
- 4 marchewki
- kawałek pora
- 2 skrzydełka z kurczaka
- 1 liść laurowy
- 3 kulki ziela angielskiego
- kucharek
- cebula
- ząbek czosnku
Przygotowanie:
Kalafior pokroić na mniejsze kawałki.Do garnka wlać 1,5 litra wody i wrzucić do niego mięso, warzywa, liść laurowy i ziele angielskie, oprócz czosnku i kucharka.
Gotować do miękkości,przed końcem gotowania wrzucić czosnek przekrojony na pół i kucharka wg smaku.
Gdy wszystkie warzywa będą miękkie zdjąć z ognia, wyjąć mięso, ziele angielskie i liść laurowy.
Wszystko zmiksować, doprawić w razie potrzeby.
Podawać z grzankami i koperkiem.
Ja dodałam podrobione mięsko ze skrzydełek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz