Przepis na sos holenderski:
Może nie wygląda pięknie, ale smakuje wybornie |
- 1/2 kostki masła
- 4 żółtka
- sok z 1/2 cytryny
- sól, biały pieprz
Wykonanie:
Żółtka ubijam na pianę z sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Wciąż ubijając, stopniowo dodaję rozpuszczone i gorące masło. Sos powinien być gęsty i puszysty o konsystencji majonezu. Żółtka muszą być ogrzane do temperatury pokojowej, można je też ubijać na parze.
Sos najlepiej robić przed samym podaniem.
Przepis na jajka po benedyktyńsku.
- Jajka
- Bułki
- Szynka(najlepiej parmeńska lub podobna) lub boczek
- sól
Wykonanie:
- Przygotowujemy jajka w koszulce według tego przepisu
- Bułeczki przekrawamy w pół i wkładamy do piekarnika na kilka minut aby były chrupkie.
- Boczek lub szynkę przysmażamy na patelni.
- Chrupiące bułeczki wykładamy na talerz, na nie dajemy boczek a na boczek kładziemy jajko. Całość polewamy zrobionym sosem holenderskim i podajemy.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz