Witam, dzisiaj chciałabym wam przedstawić przepis na zupę tajską z przepisu ugotowanych. Zupa idealna jako przystawka.
Składniki:
Najlepiej się komponuje ze świeżym plastrem limonki |
- 1 litr mleka kokosowego
- 2 szklanki wody
- 2 piersi z kurczaka
- 3 płaskie łyżki pasty Tom Ka ( ja miałam czerwoną pastę curry)
- pół limonki
- kolendra, najlepiej świeża
- 3 ząbki czosnku
Przygotowanie:
Mleko powoli podgrzewamy. Kroimy piersi kurczaka na drobną kostkę, następnie wrzucamy je do wrzącego mleka. Dodajemy wodę, dostosowując gęstość zupy do naszego uznania. Dodajemy trzy płaskie łyżki pasty Tom Ka i rozgniecione ząbki czosnku. Na koniec dodajemy połówkę limonki i posiekaną kolendrę. Całość gotujemy kilka minut.
Ja moją zupę musiałam dosolić, ale bardzo ciekawy smak miała.
Polecam każdemu zrobić:)
Ogromna ilość mleka, musi być bardzo delikatna :)
OdpowiedzUsuń