Niedawno na rodzinny obiad przyszła mi ochota na kurczaka. Prawie tradycyjny ale jednak lekko zmieniony.Łatwo go przygotować i ze smakiem zjeść.
Składniki:
- kurczak w całości
- 2 jabłka
- 2 gruszki(twarde)
- masło
- trawa żubrowa
- sok z 1/2 cytryny
- na marynatę
- oliwa z oliwek
- papryka słodka
- przyprawa do kurczaka
- czosnek
- sól
- pieprz
- zioła prowansalskie
Wykonanie:
Wszystkie przyprawy wsypujemy do jednej miski, czosnek siekamy drobno lub przeciskamy i dodajemy do przypraw. Do całości dodajemy oliwę i całość mieszamy.Powinna powstać gęsta pasta którą nacieramy całego kurczaka z zewnątrz i od środka. Tak przygotowanego kurczaka najlepiej zostawić na kilka godzin lub noc w lodówce.
Na 30 minut przed pieczeniem wyciągamy kurę z lodówki.
Jabłko i gruszkę myjemy, kroimy w ćwiartki i nadziewamy kurczaka tyle ile wejdzie, na koniec dodajemy trawę żubrową. Nadzianego kurczaka przekładamy do naczynia żaroodpornego na niego dajemy kilka kawałków masła, przykrywamy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st na ok godzinę( w zależności od wielkości kurczaka), po tym czasie zdejmujemy przykrycie i pieczemy jeszcze ok 30 minut aż skorka zrobi się złocista i chrupiąca.
Pozostałe jabłka i gruszki myjemy kroimy w ćwiartki, pozbywamy się gniazd nasiennych.
Na patelni roztapiamy masło, na którym obsmażamy nasze owoce z każdej strony, na owoce wlewamy sok z cytryny i dodajemy kilka źdźbeł trawy żubrowej, Smażymy aż sok odparuje i zgęstnieje.
Kurczaka przekładamy na półmisek i obkładamy dookoła owocami.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz