Witam wszystkich czytelników dziś chciałbym przedstawić mój przepis na pieczeń z jelenia. Niestety mięso ciężko u mnie dostać lecz dzięki znajomemu myśliwemu udało się i mogę przedstawić kilka przepisów z dziczyzną na pierwszym planie. Do pieczeni użyłem mięsa pochodzącego z udźca.
Składniki:
- Mięso z jelenia lub sarny( u mnie udziec)
- Kiełbasa myśliwska
- jałowiec(owoce)
- rozmaryn
- czosnek
- cebula
- oliwa z oliwek ok 100 ml
- musztarda (u mnie dijon)
- czerwone wytrawne wino ok 250 ml
- tymianek
- sól i pieprz
- liść laurowy
- ziele angielskie
- śmietana
- masło
Wykonanie:
Przygotowujemy marynatę:
Wszystkie przyprawy dajemy do moździerza lub miski i rozcieramy ( ja do rozcierania użyłem tłuczka do ciasta). Czosnek siekamy drobno lub przeciskamy przez praskę, dodajemy do przypraw i rozcieramy. Do roztartych przypraw dodajemy oliwę, 2 łyżeczki musztardy,oraz wino, całość mieszamy.
Powstałą marynatą zalewamy mięso, cebulę kroimy w piórka i dodajemy do mięsa. Tak przygotowane mięso odstawiamy do lodówki na noc lub cały dzień.
Na 30 minut przed smażeniem wyciągamy mięso aby nabrało temperatury pokojowej.
Rozgrzewamy brytfannę z masłem i obsmażamy mięso z każdej strony na złoty kolor Kiełbasę kroimy w kostkę i dodajemy do mięsa, gdy mięso z kiełbasą są obsmażone, dodajemy marynatę i dusimy do miękkości ok 3 godziny (do podlewania mięsa można użyć bulionu można również użyć szybkowara wtedy duszenie trwa ok 30 minut. ) Gdy mięso jest już miękkie wyciągamy z brytfanny,kroimy na plastry i zagęszczamy sos zawiesiną z mąki i wody( należy pamiętać aby mąki nie było z byt dużo i dobrze się ugotowała w sosie) do powstałego sosu dodajemy 2 łyżki śmietany dokładnie mieszamy, zagotowujemy sos i go doprawiamy. wkładamy mięso do sosu i podajemy z ziemniakami lub kluskami śląskimi i kapustą zasmażaną
a gdzie odrobina miodu?
OdpowiedzUsuń