Witam, dzisiaj fajny przepis na świąteczny stół. Przepis z książki Lidla.
Składniki na ciasto :
- 200 g miękkiego masła ( oraz odrobina do posmarowania blachy )
- 20 g cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 6 żółtek
- 420 g mąki pszennej tortowej ( oraz odrobina do oprószenia blachy )
- 4 g proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu wymieszana z 1 opakowaniem cukru waniliowego
- 800 g śliwek węgierek, pozbawionych pestek i przekrojonych na pół
Składniki na beze :
- 6 białek
- 200 g cukru
Przygotowanie ciasta :
Masło miksujemy, stopniowo do masła dodajemy cukier wymieszany z cukrem waniliowym.
Pod koniec ubijania masła z cukrem dodajemy żółtka, całość mieszamy. Dodajemy przesiana mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto dokładnie mieszamy do momentu uzyskania konsystencji kruszonki. Garść kruszonki odstawiamy na bok do dekoracji. Kruszonkę wykładamy równomiernie na posmarowaną masłem i oprószoną mąką blachę. Ciasto na blasze dociskamy dłonią. Na całej powierzchni ciasta układamy połówki śliwek skórką do ciasta. Tak przygotowane owoce posypujemy mieszanką cukru waniliowego z cynamonem.
Przygotowanie bezy :
Białka ubijamy na sztywna pianę za pomocą miksera, pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier. Ubite białka układamy równomiernie na śliwkach za pomocą rękawa cukierniczego. Białko zaczynamy szprycować od miejsca w rogu blachy, robiąc paski, następnie robimy paski w poprzek, tworząc kratkę. Białko posypujemy odłożoną częścią kruszonki, tak żeby więcej kruszonki było w miejscach, gdzie nie ma bezy. Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni ( termoobieg) lub 190- 200 stopni ( bez termoobiegu) mniej więcej na 20 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 160 stopni (termoobieg) lub 170-180 stopni ( bez termoobiegu) i pieczemy przez kolejne 35 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz