- Ziemniaki(ok 1 kg w zależności ile dufinek chcemy zrobić)
- 1 jajko
- Mąka ziemniaczana ok 3-5 łyżek
- sól, pieprz
- Bułka tarta
- Olej
Wykonanie:
Ziemniaki obieramy, myjemy, i gotujemy w osolonej wodzie. Ugotowanie ziemniaki przeciskamy przez praskę i odstawiamy do ostudzenia. Do chłodnych ziemniaków dodajemy jajko i stopniowo mąkę ziemniaczaną. Mąki dodajemy tyle żeby ciasto nie było za suche ale też nie kleiło nam się do rąk.( zbyt suche ciasto uniemożliwi nam formowanie kulek), doprawiamy solą i pieprzem i wyrabiamy masę. Z gotowej masy formujemy kulki. Pamiętajmy aby kuleczki nie były zbyt wielkie bo nam się nie usmażą.
Uformowane dufinki obtaczamy w bułce tartej i smażymy w głębokim oleju na złoty kolor.
Podajemy do obiadu lub na imprezie.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz