Witam, chciałabym Wam przedstawić kolejny przepis na ciasto z czereśniami, można je oczywiście zamienić na każdy inny owoc.
Składniki:
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 2 szklanki mąki
- 3/4 szklanki oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 6 kostek gorzkiej czekolady
- 400 g wydrylowanych czereśni
Przygotowanie:
Jajka ubić z cukrem na puszysta pianę. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą i wymieszać. Następnie wlać olej i wymieszać wszystko razem mikserem.
Czekoladę pokroić na małe kawałeczki i razem z owocami dodać do ciasta i wymieszać łyżką.
Przelać ciasto do tortownicy o średnicy 27 cm i odlać z ciasta na dwie muffinki ( inaczej placek będzie dłużej się piekł a góra się przypali), piec w temperaturze 180 stopni C przez 35-45 minut ( ja piekłam 40 minut).
Po upieczeniu górę posypać świeżymi czereśniami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz