Witam, chciałam wam przedstawić ciekawy przepis na niepowtarzalne ogórki konserwowe. Idealny dodatek do grilla lub przekąska do piwa.
Składniki:
- 1 kg ogórków
- 1 marchewka
- 3 ząbki czosnku
- 1 papryka
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka goździków
- pół szklanki octu 10 %
- 2 szklanki wody
- 4 łyżki soli
- 6 liści laurowych
Przygotowanie:
Ogórki umyć, pokroić w plasterki, wrzucić do miski, zasypać solą i odstawić na 24 godziny.
Po upływie doby wylać sok z ogórków i przełożyć je do słoików.
Wrzucić do słoika po ząbku czosnku i papryki.
Do garnka wlewamy ocet, wodę, wsypujemy cukier, goździki, marchewkę pokrojoną w plasterki i liście laurowe. Zalewę gotujemy przez 10 minut i wlewamy gorącą do słoików. Zakręcamy słoik i pasteryzujemy 10-15 minut. Następnie odwracamy je zakrętką w dół.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz