Witam, jeszcze jeden przepis z pysznymi boczniakami.
Składniki:
- 1 kg boczniaków
- 2 szkl. wody
- 1/2 szkl. octu 10 %
- 1 łyżeczka soli
- 3 łyżki cukru
- 10 ziaren pieprzu
- 5 ziaren ziela angielskiego
- łyżeczka gorczycy
- 3 liście laurowe
Przygotowanie:
Grzyby należy umyć, gotować w lekko osolonej wodzie 10 minut, odsączyć, zalać wcześniej przygotowaną marynatą ( wszystkie podane wyżej składniki zagotować i odstawić do ostygnięcia do temp. ok. 60- 65 stopni C). Po zamknięciu słoika pasteryzujemy je przez 15-20 minut w zależności od wielkości opakowania.
Te boczniaki robiłam pierwszy raz w tym roku i jak skosztowałam to nie mogłam się oderwać od nich :) Polecam każdemu, aby spróbował takie pyszności.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz