Jeżeli podoba Ci się mój blog możesz pomóc go rozpowszechnić wystarczy, że klikniesz "Lubię to" oraz "+1 poleć w google".
Te dwa twoje kliknięcia nic cię nie kosztują a więcej osób będzie mogło skożystać z jego zawartości a ja będę bardzo wdzięczny za pomoc. Dziękuję i zapraszam do czytania.

sobota, 2 lutego 2013

50. Klopsiki w sosie śmietanowo - grzybowym.

Już jakiś czas ta potrawa chodziła za mną i w końcu musiałem ją zrobić i wyszła świetnie trochę pracy i smaczny obiad gotowy. UWAGA danie jest bardzo syte i mocno zapycha dla tego nie potrzeba zupy do obiadu.


Składniki:

  • Mięso mielone lub wołowe i wieprzowe do zmielenia
  • Cebula
  • Czerstwa bułka lub chleb
  • Czosnek
  • Świerzy koperek
  • Grzyby (pieczarki)
  • Jajka
  • Śmietana
  • Odrobina mąki
  • Sól i pieprz.

Wykonanie :

  1. Bułkę moczymy w wodzie, mięso mielimy w maszynce razem z cebulą i bułką.
  2. Mięso doprawiamy solą i pieprzem i dodajemy jajko, całość dokładnie mieszamy. Jeżeli masa jest zbyt kleista i nie odchodzi sama od ręki to dodajemy bułkę tarta i mieszamy. 
  3. Gdy masa jest odpowiednio przyprawiona i wyrobiona  formujemy klopsiki.
  4. Czosnek i cebulę drobno siekamy, pieczarki kroimy w cienkie plasterki.
  5. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, na którym obsmażamy klopsiki. Po obsmażeniu dodajemy do klopsików cebulę i czosnek, całość chwilkę smażymy razem.
  6. W wielkim garnku rozgrzewamy kawałek masła  i wrzucamy do niego pieczarki, które solimy aby puściły soki.
  7. Gdy pieczarki puszczą soki dodajemy do nich obsmażone klopsiki razem z cebulą, całość mieszamy dokładnie uważając aby nie uszkodzić klopsików. W przypadku gdy pieczarki puściły zbyt mało soków można całość zalać bulionem warzywnym.
  8. Całość dusimy razem około godziny, po czym odstawiamy z ognia i dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy i wstawiamy spowrotem na ogień.
  9. Z mąki i wody robimy zawiesinę , do której dodajemy odrobinę sosu mieszamy i gdy sos zacznie się gotować dodajemy zawiesinę i dokładnie mieszamy wszystko.
  10. Koperek siekamy i dodajemy do sosu 
  11. Całość doprawiamy do smaku i podajemy z ryżem lub ziemniakami.

Smacznego!!!!

Ciężko podać proporcje ze względu na to ile kto mięsa dodaje i ile pieczarek wszystko to kwestia gustu i tego ile osób ma się najeść, ja robiłem to dla 6 osób.




1 komentarz:

  1. fajny przepis, zainspirowałaś mnie.. dawno żadnych klopskiów nie robiłam

    OdpowiedzUsuń