Już jakiś czas ta potrawa chodziła za mną i w końcu musiałem ją zrobić i wyszła świetnie trochę pracy i smaczny obiad gotowy. UWAGA danie jest bardzo syte i mocno zapycha dla tego nie potrzeba zupy do obiadu.
Składniki:
- Mięso mielone lub wołowe i wieprzowe do zmielenia
- Cebula
- Czerstwa bułka lub chleb
- Czosnek
- Świerzy koperek
- Grzyby (pieczarki)
- Jajka
- Śmietana
- Odrobina mąki
- Sól i pieprz.
Wykonanie :
- Bułkę moczymy w wodzie, mięso mielimy w maszynce razem z cebulą i bułką.
- Mięso doprawiamy solą i pieprzem i dodajemy jajko, całość dokładnie mieszamy. Jeżeli masa jest zbyt kleista i nie odchodzi sama od ręki to dodajemy bułkę tarta i mieszamy.
- Gdy masa jest odpowiednio przyprawiona i wyrobiona formujemy klopsiki.
- Czosnek i cebulę drobno siekamy, pieczarki kroimy w cienkie plasterki.
- Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, na którym obsmażamy klopsiki. Po obsmażeniu dodajemy do klopsików cebulę i czosnek, całość chwilkę smażymy razem.
- W wielkim garnku rozgrzewamy kawałek masła i wrzucamy do niego pieczarki, które solimy aby puściły soki.
- Gdy pieczarki puszczą soki dodajemy do nich obsmażone klopsiki razem z cebulą, całość mieszamy dokładnie uważając aby nie uszkodzić klopsików. W przypadku gdy pieczarki puściły zbyt mało soków można całość zalać bulionem warzywnym.
- Całość dusimy razem około godziny, po czym odstawiamy z ognia i dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy i wstawiamy spowrotem na ogień.
- Z mąki i wody robimy zawiesinę , do której dodajemy odrobinę sosu mieszamy i gdy sos zacznie się gotować dodajemy zawiesinę i dokładnie mieszamy wszystko.
- Koperek siekamy i dodajemy do sosu
- Całość doprawiamy do smaku i podajemy z ryżem lub ziemniakami.
Smacznego!!!!
Ciężko podać proporcje ze względu na to ile kto mięsa dodaje i ile pieczarek wszystko to kwestia gustu i tego ile osób ma się najeść, ja robiłem to dla 6 osób.
fajny przepis, zainspirowałaś mnie.. dawno żadnych klopskiów nie robiłam
OdpowiedzUsuń