ceneo

Ekspresy do kawy_kreacje_świąteczne - sprawdź opinie

kam

czwartek, 14 lutego 2013

63. Polędwica wieprzowa w sosie własnym

Polędwica to mięso którego nie da się zepsuć każdemu musi wyjść i nie jest zbyt droga. Sos własny to najlepsze co można dodać do tego mięsa. Ja podałem polędwicę z buraczkami i ziemniakami z wody.

Składniki:

  • Polędwica wieprzowa  ok 600 g
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 małe cebule
  • sól, pieprz
  • ziele angielskie, liść laurowy
  • papryka słodka.
  • musztarda
  • mąka
  • śmietana





Wykonanie:

  1. Czosnek siekamy w plasterki i lekko solimy
  2. Polędwicę myjemy i osuszamy, doprawiamy solą i pieprzem, smarujemy dokładnie musztardą i okładamy czosnkiem i zostawiamy na 1 godzinę do lodówki.
  3. Cebulę siekamy w drobną kostkę.
  4. Na patelni rozgrzewamy masło i obsmażamy dobrze z każdej strony, posypujemy całość papryką i smażymy jeszcze chwilkę.
  5. Dodajemy posiekaną cebulę i czekamy aż się zeszkli, po czym całość zalewamy wodą, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i dusimy ok 2 godziny sprawdzając mięso czy się nie przypala i obracamy co jakiś czas.
  6. Wyciągamy mięso na talerz i kroimy pod kątem w plastry.
  7. Z mąki i wody robimy zawiesinę, którą  zagęszczamy sos, wyłączamy palnik i dodajemy 2 łyżki śmietany. Gdy powstaną gródki sos przecedzamy przez sitko tak aby był bez gródek. Doprawiamy sos i polewamy nim mięso.


6 komentarzy:

  1. Przepis świetny, tylko grudki:) i skorzystać:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapewniam, że gródek nie było może zdjęcie pokazuje coś innego

      Usuń
  2. jednak te grudki...

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepis świetny! Nie raz już z niego korzystałam. Ja nie widze żadnych grudek..Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. 2 godziny ? to wiór jaki z tego wychodzi :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

      Usuń

260. Lekki tort czekoladowy z orzechami i owocami

 Witam, po bardzo długiej nieobecności przychodzę do Was z bardzo pysznym przepisem na bardzo lekki tort bezowy z bakaliami. Przyznam się, ż...