Polędwica to mięso którego nie da się zepsuć każdemu musi wyjść i nie jest zbyt droga. Sos własny to najlepsze co można dodać do tego mięsa. Ja podałem polędwicę z buraczkami i ziemniakami z wody.
Składniki:
- Polędwica wieprzowa ok 600 g
- 4 ząbki czosnku
- 2 małe cebule
- sól, pieprz
- ziele angielskie, liść laurowy
- papryka słodka.
- musztarda
- mąka
- śmietana
Wykonanie:
- Czosnek siekamy w plasterki i lekko solimy
- Polędwicę myjemy i osuszamy, doprawiamy solą i pieprzem, smarujemy dokładnie musztardą i okładamy czosnkiem i zostawiamy na 1 godzinę do lodówki.
- Cebulę siekamy w drobną kostkę.
- Na patelni rozgrzewamy masło i obsmażamy dobrze z każdej strony, posypujemy całość papryką i smażymy jeszcze chwilkę.
- Dodajemy posiekaną cebulę i czekamy aż się zeszkli, po czym całość zalewamy wodą, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i dusimy ok 2 godziny sprawdzając mięso czy się nie przypala i obracamy co jakiś czas.
- Wyciągamy mięso na talerz i kroimy pod kątem w plastry.
- Z mąki i wody robimy zawiesinę, którą zagęszczamy sos, wyłączamy palnik i dodajemy 2 łyżki śmietany. Gdy powstaną gródki sos przecedzamy przez sitko tak aby był bez gródek. Doprawiamy sos i polewamy nim mięso.
Przepis świetny, tylko grudki:) i skorzystać:)
OdpowiedzUsuńZapewniam, że gródek nie było może zdjęcie pokazuje coś innego
Usuńjednak te grudki...
OdpowiedzUsuńPrzepis świetny! Nie raz już z niego korzystałam. Ja nie widze żadnych grudek..Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń2 godziny ? to wiór jaki z tego wychodzi :(
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
Usuń