ceneo

Ekspresy do kawy_kreacje_świąteczne - sprawdź opinie

kam

wtorek, 23 kwietnia 2013

89.Marmurkowe ciasto orzechowe według narzeczonej

Oto kolejny przepis narzeczonej, która wzięła go z gazety ale pychota

Składniki:

  • 25 dag mąki tortowej
  • 25 dag cukru
  • 25 dag masła
  • 5 jajek
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 5 dag kakao
  • 5 dag łuskanych orzechów lub migdałów
  • opakowanie cukru waniliowego




Wykonanie:

  1. Białka oddzielamy od żółtek, następnie do żółtek dodajemy cukier, sól i dokładnie mieszamy.
  2. Masło klarujemy, po czym studzimy do momentu aż będzie lekko ciepłe.
  3. Do masy z żółtek dodajemy na przemian masło i mąkę mieszamy aż całość się połączy w gładką masę.
  4. Białka ubijamy na sztywną pianę następnie dzielimy ciasto na 2 części. Do jednej części dajemy cukier waniliowy a do drugiej kakao i dokładnie mieszamy.
  5. Orzechy i wszystkie bakalie siekamy drobno i dodajemy je do części ciasta z kakao i dokładnie mieszamy.
  6. Do formy wykładamy na przemian ciasto jasne i ciemne, na koniec można przemieszać lekko ciasto w formie.
  7. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. i pieczemy ok 50 minut do suchego patyczka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

260. Lekki tort czekoladowy z orzechami i owocami

 Witam, po bardzo długiej nieobecności przychodzę do Was z bardzo pysznym przepisem na bardzo lekki tort bezowy z bakaliami. Przyznam się, ż...