Oto kolejny przepis narzeczonej, która wzięła go z gazety ale pychota
Składniki:
- 25 dag mąki tortowej
- 25 dag cukru
- 25 dag masła
- 5 jajek
- 1/2 łyżeczki soli
- 5 dag kakao
- 5 dag łuskanych orzechów lub migdałów
- opakowanie cukru waniliowego
Wykonanie:
- Białka oddzielamy od żółtek, następnie do żółtek dodajemy cukier, sól i dokładnie mieszamy.
- Masło klarujemy, po czym studzimy do momentu aż będzie lekko ciepłe.
- Do masy z żółtek dodajemy na przemian masło i mąkę mieszamy aż całość się połączy w gładką masę.
- Białka ubijamy na sztywną pianę następnie dzielimy ciasto na 2 części. Do jednej części dajemy cukier waniliowy a do drugiej kakao i dokładnie mieszamy.
- Orzechy i wszystkie bakalie siekamy drobno i dodajemy je do części ciasta z kakao i dokładnie mieszamy.
- Do formy wykładamy na przemian ciasto jasne i ciemne, na koniec można przemieszać lekko ciasto w formie.
- Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. i pieczemy ok 50 minut do suchego patyczka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz