Witam dawno już nie miałem czasu aby coś ugotować. Dziś korzystając z jednego dnia wolnego udało mi się ugotować pyszną zupę ogórkową na domowych ogórkach kiszonych z dodatkiem swojskiej wędzonki czyli z tym co najlepsze. Ciężko mi podać konkretną ilość składników ze względu na to, że zazwyczaj gotuję na wyczucie i tak też było tym razem. Dodam, że taką zupą zdałem mój egzamin na kucharza.:) Zapraszam i życzę smacznego!!!
Składniki
- 2 słoiki kiszonych ogórków
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- kawałek selera
- natka pietruszki
- kilka ziemniaków
- kawałek boczku
- cebula
- 2 łyżki mąki
- kilka skrzydełek z kurczaka lub udko
- ziele angielskie, liść laurowy,sól i pieprz
- Wszystkie warzywa obieramy, myjemy i ścieramy na tarce na wielkich oczkach, ziemniaki kroimy w dość dużą kostkę.
- Do garnka wlewamy zimną wodę i dodajemy do niej wszystkie starte warzywa oraz kawałki kurczaka, oraz ziele angielskie i liść laurowy i gotujemy do momentu wrzenia i miękośći warzyw
- Ogórki trzemy na tarce na wielkich oczkach i dodajemy do zupy, wlewamy do wywaru również kwaskę z ogórków
- Boczek razem z cebulą kroimy w kostkę i podsmażamy do momentu zrumienienia dodajemy mąkę i robimy zasmażkę, gotową zasmażkę dodajemy do zupy i dokładnie mieszamy. Całość doprawiamy do smaku i podajemy. Najlepiej smakuje ze świerzym chlebem posmarowanym masłem
- Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz