Witam na dzisiaj mam fajny, szybki i pyszny sposób na deser z gruszki.
Składniki:
- gruszki( najlepiej średniej wielkości i lekko twarde)- cukier
- masło
- anyż
- laska wanilii
- ciasto francuskie
Przygotowanie:
Gruszki umyć i obrać ze skórki, Następnie przekroić wzdłuż gruszkę i wydrążyć gniazda nasienne i wyjąć ogonek. Do dziury po gnieździe włożyć anyż a do ogonka wanilię.W patelni z metalowa rączką karmelizować cukier. Następnie do patelnie włożyć gruszki wydrążoną stroną do dołu. Karmelizować na małym ogniu i po chwili dodać trochę masła. Następnie wyciąć kwadraty z ciasta francuskiego i przykryć nim gruszki. Następnie do rozgrzanego piekarnika na 150 stopni włożyć patelnię i zapiekać tak długo, aż upiecze się ciasto francuskie. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, gruszki przełożyć na talerz i odwrócić ciastem do dołu. Wyjąć anyż, wanilię i nałożyć gałkę lodów waniliowych( w moim przypadku były to waniliowo - truskawkowe).
Gruszki przygotowane do karmelizowania.
Gotowy deser do spożycia. |
Gruszki z anyżem. Świetne połączenie.
OdpowiedzUsuń