ceneo

Ekspresy do kawy_kreacje_świąteczne - sprawdź opinie

kam

środa, 1 maja 2013

92.Karmelizowane gruszki w cieście francuskim

Witam na dzisiaj mam fajny, szybki i pyszny sposób na deser z gruszki.


Składniki:

- gruszki( najlepiej średniej wielkości i lekko twarde)
- cukier
- masło
- anyż
- laska wanilii
- ciasto francuskie

Przygotowanie:

Gruszki umyć i obrać ze skórki, Następnie przekroić wzdłuż gruszkę i wydrążyć gniazda nasienne i wyjąć ogonek. Do dziury po gnieździe włożyć anyż a do ogonka wanilię.
 W patelni z metalowa rączką karmelizować cukier. Następnie do patelnie włożyć gruszki wydrążoną stroną do dołu. Karmelizować na małym ogniu i po chwili dodać trochę masła. Następnie wyciąć kwadraty z ciasta francuskiego i przykryć nim gruszki. Następnie do rozgrzanego piekarnika na 150 stopni włożyć patelnię i zapiekać tak długo, aż upiecze się ciasto francuskie. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, gruszki przełożyć na talerz i odwrócić ciastem do dołu. Wyjąć anyż, wanilię i nałożyć gałkę lodów waniliowych( w moim przypadku były to waniliowo - truskawkowe).

                                          Gruszki przygotowane do karmelizowania.
Gotowy deser do spożycia. 

1 komentarz:

260. Lekki tort czekoladowy z orzechami i owocami

 Witam, po bardzo długiej nieobecności przychodzę do Was z bardzo pysznym przepisem na bardzo lekki tort bezowy z bakaliami. Przyznam się, ż...