Jeżeli podoba Ci się mój blog możesz pomóc go rozpowszechnić wystarczy, że klikniesz "Lubię to" oraz "+1 poleć w google".
Te dwa twoje kliknięcia nic cię nie kosztują a więcej osób będzie mogło skożystać z jego zawartości a ja będę bardzo wdzięczny za pomoc. Dziękuję i zapraszam do czytania.

środa, 1 maja 2013

93. Żeberka pieczone

Witam,dzisiaj mam ciekawą propozycję na obiad dla tych, którzy mają więcej niż godzinę czasu.


Składniki:

- 1kg żeberek
- 1 kostka bulionu warzywnego
- 1 listek laurowy
- kilka ziarenek pieprzu
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka miodu
- 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
- 1 łyżka soku cytrynowego
- sól, pieprz

Przygotowanie:

Umyte i okrojone z tłuszczu żeberka pokroić na mniejsze kawałki (po dwa żeberka) wzdłuż kostek. Zagotować litr wrzątku, rozpuścić w nim kostkę bulionu warzywnego, dodać listek laurowy,pieprz, ziele angielskie i włożyć żeberka. Gotować przeszło godzinę do miękkości. Wyjąć, ułożyć w żaroodpornym naczyniu , polać sosem i zapiec w piekarniku. Sos powstaje ze szklanki bulionu pozostałego po gotowaniu żeberek,  wymieszanego z koncentratem pomidorowym, miodem, sokiem cytrynowym, bazylią, solą i pieprzem do smaku.\

Żeberka podczas zapiekania

Gotowe do spożycia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz