Witam,dzisiaj mam ciekawą propozycję na obiad dla tych, którzy mają więcej niż godzinę czasu.
Składniki:
- 1kg żeberek- 1 kostka bulionu warzywnego
- 1 listek laurowy
- kilka ziarenek pieprzu
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka miodu
- 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
- 1 łyżka soku cytrynowego
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Umyte i okrojone z tłuszczu żeberka pokroić na mniejsze kawałki (po dwa żeberka) wzdłuż kostek. Zagotować litr wrzątku, rozpuścić w nim kostkę bulionu warzywnego, dodać listek laurowy,pieprz, ziele angielskie i włożyć żeberka. Gotować przeszło godzinę do miękkości. Wyjąć, ułożyć w żaroodpornym naczyniu , polać sosem i zapiec w piekarniku. Sos powstaje ze szklanki bulionu pozostałego po gotowaniu żeberek, wymieszanego z koncentratem pomidorowym, miodem, sokiem cytrynowym, bazylią, solą i pieprzem do smaku.\Żeberka podczas zapiekania |
Gotowe do spożycia |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz