Jeżeli podoba Ci się mój blog możesz pomóc go rozpowszechnić wystarczy, że klikniesz "Lubię to" oraz "+1 poleć w google".
Te dwa twoje kliknięcia nic cię nie kosztują a więcej osób będzie mogło skożystać z jego zawartości a ja będę bardzo wdzięczny za pomoc. Dziękuję i zapraszam do czytania.

sobota, 28 września 2013

125. Ciasteczko a' la oreo

Witam, jakiś czas temu oglądałam jakiś tam program kulinarny i wypaczyłam fajny przepis, który postanowiłam zrobić i podzielić się z wami.

Składniki na krem na 6 porcji:                   
Ciasteczko a'la oreo gotowe do spożycia


  • 80 g serka mascaropne
  • 2 gruszki ( pokrojone w  ćwiartki)
  • 200 ml półsłodkiego wina Celebro
  • 2 łyżki miodu
  • 2 goździki
  • 1 listek laurowy
  • 1 laska cynamonu
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 1 gałązka rozmarynu
  • szczypta chili

Przygotowanie kremu:


Na głębokiej patelni wlać wino, dodać miód, liść laurowy, anyż, cynamon, rozmaryn i chili, wszystko zagotować. Po zagotowaniu dodać umyte i obrane ćwiartki gruszek z usuniętymi gniazdami nasiennymi i gotować na małym ogniu przez 5 min i zdjąć z ognia pozostawiając na pół godzinki, aby wszystko razem się "przegryzło".
Serek mascarpone wymieszać z 2 łyżkami sosu.

Składniki na ciasto na 6 porcji:


  • 85 g mielonych migdałów ( mogą być pomieszane z orzeszkami nie solonymi)
  • 70 g maki razowej
  • 80 g gorzkiej czekolady( rozpuszczonej w kąpieli wodnej)
  • 1 łyżka miodu
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody


Przygotowanie ciasta:

"Suche" składniki połączyć ze sobą do tego dodać 2 żółtka ( białka ubić na sztywno), esencje waniliową, miód i przestudzoną czekoladę. Wszystko razem wymieszać. Masa nie będzie jedwabista, będzie zbita, więc proszę się nie przejmować, że coś nie wyszło. Na sam koniec dodawać po łyżce białek i mieszać z masą.
Ciasto wyłożyć do foremek silikonowych do 3/4 wysokości i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 20 minut do suchego patyczka:)
Po upieczeniu wyjąć z formy i poczekać, aż ostygnie.
Po ostygnięciu przekroić babeczkę w poprzek i środek polać odrobiną gotowego sosu z patelni, następnie nałożyć łyżeczkę serka mascarpone wymieszanego z sosem i przykryć babeczką.
Nałożyć na talerz razem z gruszką.
Babeczki są bardzo syte więc wystarczy jedna babeczka i ćwiartka gruszki, żeby zaspokoić apetyt.
Życzę miłej zabawy i smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz