124. Cisto śliwkowe

Witam, ostatnio postanowiłam zrobić ciasto śliwkowe i przypomnieć sobie jak to smakuje:)Moje ciasto jest na biszkopcie bo inne jakoś mi nie podchodzi.


Składniki:                                                              


  • 1 kg śliwek
  • 6 jajek
  • 8 łyżek mąki
  • 8 łyżek cukru
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia


Przygotowanie:

Białka ubijamy na sztywno. Do ubitych białek dodajemy cukier, mąkę z proszkiem do pieczenie. Następnie odrobinę zimnej wody i żółtka. Gotową masę wylewamy na blachę ( fajnie wygląda w blasze o wymiarach 25x35).
Śliwki drylujemy i myjemy. Następnie połówki śliwek układamy na cieście i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Czasu dokładnie określić nie umiem bo zawsze to robię na wyczucie, aż patyczek będzie suchy. Mniej więcej w połowie pieczenie obracam biszkopt.
Ja wlazłam biszkopt to dużej blachy z pieca i wyszedł taki cienki "laczek", ale równie dobry co puszysty.

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty