Jeżeli podoba Ci się mój blog możesz pomóc go rozpowszechnić wystarczy, że klikniesz "Lubię to" oraz "+1 poleć w google".
Te dwa twoje kliknięcia nic cię nie kosztują a więcej osób będzie mogło skożystać z jego zawartości a ja będę bardzo wdzięczny za pomoc. Dziękuję i zapraszam do czytania.

sobota, 14 grudnia 2013

133. Pierś owijana szynką szwarcwaldzką.

Prostota i znakomity smak więcej nie trzeba dodawać.

Składniki:
  • pierś kurczaka
  • szynka szwarcwaldzka (może być parmeńska lub inna dojrzewająca)
  • czosnek
  • masło








Wykonanie:
  1. Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę i mieszamy z masłem.
  2. Pierś przecinamy wzdłuż uzyskując cienkie plastry kurczaka, lekko rozbijamy i doprawiamy pieprzem i solą(soli naprawdę mało gdyż szynka jest dość słona).
  3. Piersi smarujemy masłem czosnkowym, które wcześniej przygotowaliśmy(zamiast masła czosnkowego można użyć np. grzybów lub innego nadzienia) i ciasno zawijamy.
  4. Na deskę układamy plastry szynki jeden obok drugiego. Na szynkę układamy zawiniętego kurczaka i zawijamy całość ciasno szynką.
  5. Zawinięte roladki przekładamy na rozgrzaną patelnię łączeniem szynki na dół i obsmażamy z każdej strony, po czym przekładamy całość do piekarnika w temp. 175 st. na ok 45 minut.

Smacznego!!

3 komentarze:

  1. Zapraszam autora oraz czytelników do wzięcia udziału w konkursie świątecznym na najlepszą potrawę.

    Szczegóły konkursu wraz z nagrodami (zapas przypraw) na stronie:

    www.nps-mix.pl/konkurs

    OdpowiedzUsuń
  2. Już po świętach, teraz trzeba trochę o siebie zadbać, prosimy o przepisy dietetyczne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. czasem i takie sę zdarzają ale ja nie lubię sobie odmawiać w kuchni :)

      Usuń