ceneo

Ekspresy do kawy_kreacje_świąteczne - sprawdź opinie

kam

wtorek, 25 lutego 2014

147. Kaczka faszerowana gruszkami.


Jest to druga kaczka z niedzielnego obiadu również z przepisu okrasy, i tutaj również zastosowałem małe zmiany.

Składniki:
  • Kaczka cała
  • Gruszki (koniecznie twarde)
  • Cytryna
  • sos sojowy
  • miód pszczeli
  • oliwa
  • olej sezamowy lub arachidowy( można pominąć jeżeli ktoś nie lubi)
  • sól i pieprz
  • czosnek
  • cebula
  • siano( najlepiej świeże)


Wykonanie:
  1. Gruszki kroimy w ósemki, cebulę w piórka, czosnek w całości siekamy grubo. Do miski dajemy siano, do siana dodajemy gruszki, cebulę, czosnek, wyciskamy sok z cytryny i dodajemy z niej skórki, dokładamy łyżkę miodu, i po 2 łyżki oleju sezamowego i sosu sojowego. Skrapiamy wszytko jeszcze oliwą i mieszamy całość.
  2. Gdy mamy farsz gotowy zajmujemy się kaczką. Jeżeli tego wymaga opalamy lekko aby pozbyć się resztek piór(najlepiej na ognisku ale można też palnikiem).
  3. Przyprawiamy środek kaczki solą i pieprzem.
  4. Nadziewamy kaczkę przygotowanym farszem z siana i gruszek możliwie jak najmocniej. 
  5. Sznurujemy kaczkę tak aby farsz nam nie uciekł, skrapiamy oliwą skórę od strony piersi, przekładamy kaczkę do naczynia żaroodpornego. Na spód nalewamy odrobinę wody tak aby przykrywała całe dno (naczynie się nie przypali) i wkładamy do piekarnika na 1,5h do temp. 150  stopni.
  6. Po upieczeniu wyjmujemy farsz ze środka kaczki, wyciągamy gruszki i podajemy razem z kaczką.
Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

260. Lekki tort czekoladowy z orzechami i owocami

 Witam, po bardzo długiej nieobecności przychodzę do Was z bardzo pysznym przepisem na bardzo lekki tort bezowy z bakaliami. Przyznam się, ż...