147. Kaczka faszerowana gruszkami.


Jest to druga kaczka z niedzielnego obiadu również z przepisu okrasy, i tutaj również zastosowałem małe zmiany.

Składniki:
  • Kaczka cała
  • Gruszki (koniecznie twarde)
  • Cytryna
  • sos sojowy
  • miód pszczeli
  • oliwa
  • olej sezamowy lub arachidowy( można pominąć jeżeli ktoś nie lubi)
  • sól i pieprz
  • czosnek
  • cebula
  • siano( najlepiej świeże)


Wykonanie:
  1. Gruszki kroimy w ósemki, cebulę w piórka, czosnek w całości siekamy grubo. Do miski dajemy siano, do siana dodajemy gruszki, cebulę, czosnek, wyciskamy sok z cytryny i dodajemy z niej skórki, dokładamy łyżkę miodu, i po 2 łyżki oleju sezamowego i sosu sojowego. Skrapiamy wszytko jeszcze oliwą i mieszamy całość.
  2. Gdy mamy farsz gotowy zajmujemy się kaczką. Jeżeli tego wymaga opalamy lekko aby pozbyć się resztek piór(najlepiej na ognisku ale można też palnikiem).
  3. Przyprawiamy środek kaczki solą i pieprzem.
  4. Nadziewamy kaczkę przygotowanym farszem z siana i gruszek możliwie jak najmocniej. 
  5. Sznurujemy kaczkę tak aby farsz nam nie uciekł, skrapiamy oliwą skórę od strony piersi, przekładamy kaczkę do naczynia żaroodpornego. Na spód nalewamy odrobinę wody tak aby przykrywała całe dno (naczynie się nie przypali) i wkładamy do piekarnika na 1,5h do temp. 150  stopni.
  6. Po upieczeniu wyjmujemy farsz ze środka kaczki, wyciągamy gruszki i podajemy razem z kaczką.
Smacznego!


Komentarze

Popularne posty