Jeżeli podoba Ci się mój blog możesz pomóc go rozpowszechnić wystarczy, że klikniesz "Lubię to" oraz "+1 poleć w google".
Te dwa twoje kliknięcia nic cię nie kosztują a więcej osób będzie mogło skożystać z jego zawartości a ja będę bardzo wdzięczny za pomoc. Dziękuję i zapraszam do czytania.

wtorek, 25 lutego 2014

146. Pierś z kaczki ze smażonymi jabłkami i trawą żubrową

Kaczka nie jest u nas stałym gościem na stole, ale w ostatnią niedzielę zaszalałem i była kaczka w trzech postaciach. Wykonanie nie jest czasochłonne, a w smaku jest bardzo dobra i delikatna. 
niestety jedyne zdjęcie jest niewyraźne
Przepis jest wzięty z okrasa łamie przepisy i został lekko zmodyfikowany

Składniki:  - 2 piersi kaczki
- 1 pomarańcza
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 2 twarde, soczyste jabłka( u mnie odmiana jonatan)
- 100g masła
- 4 źdźbła trawy żubrowej ( można łatwo i tanio kupić na allegro)
- sól, pieprz, 





Sposób przygotowania:

1. Jabłka kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne, kroimy na ósemki. Nie obieramy ze skórki!
2. Pierś z kaczki nacinamy od strony skóry w krateczkę do głębokości mięsa. Od strony mięsa doprawiamy solą, pieprzem i startą skórką pomarańczy. Układamy na zimnej patelni, skórą do dołu. Podgrzewamy. Czekamy aż tłuszcz od strony skóry ładnie się wytopi, dorzucamy rozgnieciony czosnek. Przekładamy na chwilę na drugą stronę i lekko podsmażamy. Podsmażone piersi kaczki wkładamy do żaroodpornego naczynia i wkładamy do pieca nagrzanego do 180°C na 6 – 8 minut(w zależności od grubości piersi).
3. Na patelni po kaczce układamy pokrojone w ósemki jabłka, dokładamy pokrojoną w piórka cebulę, dodajemy trochę masła bądź oleju i smażymy. Jeśli jabłka są dość kwaśne, można dodać łyżeczkę miodu. Wyjmujemy podsmażone jabłka, zostawiając cebulę. Do cebuli dorzucamy źdźbła trawy żubrowej i sok wyciśnięty z pomarańczy. Dokładamy kawałki masła i delikatnie podgrzewamy, poruszając patelnią. Kiedy sos zgęstnieje, dorzucamy jabłka.
4. Upieczone piersi kaczki kroimy na plastry, układamy na półmisku, polewając sosem i obkładając podsmażonymi jabłkami.

1 komentarz: