Jeżeli podoba Ci się mój blog możesz pomóc go rozpowszechnić wystarczy, że klikniesz "Lubię to" oraz "+1 poleć w google".
Te dwa twoje kliknięcia nic cię nie kosztują a więcej osób będzie mogło skożystać z jego zawartości a ja będę bardzo wdzięczny za pomoc. Dziękuję i zapraszam do czytania.

środa, 26 marca 2014

151. Pyszne ciasto drożdżowe z konfiturą śliwkową i kruszonką

Witam, dzisiaj przedstawiam ciasto z mojego dzieciństwa, kiedy to babcia mi takie robiła. Aż miło wracać po tylu latach wspomnieniami do zwykłego ciasta.


Składniki: 

  • 50 dag mąki           
  • 4 dag  drożdży
  • ok. 1/2 mleka
  • 2 żółtka
  • 10-15 dag cukru
  • sól
  • 10 dag tłuszczu
  • skórka cytrynowa
  • wanilia
  • 20 dag konfitury śliwkowej

Składniki na kruszonkę: 

  • 8 dag mąki
  • wanilia 5 dag masła
  • 5 dag cukru pudru


Przygotowanie:


Mąkę przesiać do miski, zarobić rozczyn: drożdże rozetrzeć z 1 łyżką i 10 dag mąki, mleka dodać tyle, aby rozczyn gęstość dobrej śmietany. Zostawić przykryty ściereczką w ciepłym miejscu, aby wyrósł. Szeroką, prostokątną blachę 25x 35 wyłożyć papierem do pieczenia. Żółtka utrzeć z cukrem na pulchną masę, wyłożyć do miski  mąką, dodać rozczyn, resztę mleka, szczyptę soli, skórkę cytrynową i wanilię, zarobić ciasto; wyrabiać dokładnie, aż wszystkie składniki połączą się najlepiej tłuczkiem. Gdy ciasto jest gładkie i lśniące i na powierzchni ukażą się pęcherzyki powietrza. Wlewać po trochu  stopiony tłuszcz, nadal starannie wybijając, aby było pulchne. Obrać ciasto z brzegów miski, przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. W międzyczasie przygotować kruszonkę: masło posiekać z przesiana mąką, dodać cukier, wanilię, wszystkie składniki rozetrzeć i połączyć. Owinąć ciasto folią spożywczą i wstawić do lodówki. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blasze. Rozciągnąć równo palcami zanurzonymi w stopionym tłuszczu. Na ciasto wyłożyć konfiturę śliwkową i pozostawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie, posypać kruszonką startą na tarce o grubych oczkach. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C, piec 40- 50min.

W mojej wersji użyłam kruszonki pomarańczowej, dzięki czemu było fajne połączenie śliwki z pomarańczą, jak dla mnie fajne połączenie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz